TV4

”Jag dog inne på vårt badrum”

Efter överdosen – nu använder de högsta vinsten för att hjälpa andra

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Alexander tog en överdos och föll ihop – räddningstjänsten trodde inte han kunde räddas.

Nu vill han och frun Karin använda högsta vinsten i ”Bytt är bytt” till att hjälpa andra.

– Jag är utbildad anhörigterapeut och jobbar med anhöriga till beroendesjuka och Alex är snart alkohol- och drogterapeut, säger Karin i programmet.

De tog hem högsta vinsten, en halv miljon kronor, i TV4:s lekprogram ”Bytt är bytt”.

Karin och Alexander Strandberg ska använda vinsten för att hjälpa andra.

– Planen är att vi vill jobba med beroendeproblematik och framför allt i relationsform i familjer och kärleksrelationer, säger Karin i programmet.

För fem år sedan var parets verklighet en annan.

– Alex är nykter alkoholist och narkoman. Jag har varit anhörig till honom både under tiden han var ren och nykter och sen tog han återfall under vår relation som slutade i en överdos. Jag räddade livet på honom i vårat badrum, säger Karin Strandberg.

”Jag dog”

Alexander beskriver det som att han dog.

– Jag gick in på toaletten på morgonen för att ta min dagliga dos av heroin. Det blev för mycket den här morgonen. Det slutade med en överdos. Jag dog inne på vårt badrum, säger han i fredagens avsnitt av ”Bytt är bytt”.

Karin och parets son hittade honom, helt blå i ansiktet. Räddningstjänsten trodde först inte att hans liv skulle kunna räddas.

– Min första känsla är: ”äntligen så dör han, äntligen så slipper jag det här”. Att leva med en beroendesjuk är så otroligt krävande, säger Karin i programmet.

Alexander och Karin Strandberg.

– Det man hatar är beteendet. Men människan Alexander har jag alltid älskat. Beroendet är en sjukdom, man ska alltid skilja det från människan, säger Karin när Nöjesbladet når henne över telefon.

”Hjälpa så många det bara går”

Händelsen blev en vändpunkt för familjen Strandberg.

Karin utbildade sig till anhörigterapeut och Alexander, som nu är nykter, utbildar sig till alkohol- och drogterapeut.

Att de tog hem högsta vinsten i ”Bytt är bytt” genom att gissa rätt värde på ett antal antikviteter innebär nu att de kan satsa på sitt eget företag och den nystartade ideella förening ”Hope and future”.

– Vi ska använda vinstpengarna till att bygga upp det här så att vi kan göra en förändring. Vi håller på med allt från utbildning på skolor till att starta upp anhöriggrupper. Vi ska använda de här pengarna för att med vår erfarenhet och våra utbildningar hjälpa så många människor det bara går, säger hon.

– Om det går att lämna en människa med ett uns av hopp så kommer den människan kunna orka mer och kanske våga tro på att det faktisk finns en framtid.

”Bytt är bytt” sänds torsdagar 20.00 på TV4 och streamas även på TV4play.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

TV4