När musiken är arg blir jag varm

1 av 3
NÖJE

I veckan släpptes en ny låt av Annika Norlin om – och emot – arbetslivets slit.

Därför passar jag på att hylla popmusiken som vågar ha tydliga åsikter och faktiskt kan förändra världen.

”Musiken är som vackrast när det brinner!”. Thomas Öberg i Bob Hund skriksjunger mitt nya favoritmotto i ”Rocka billigt”. För även om det senaste året har bjudit på svimstora mängder ny, bra musik är det inte så mycket som fastnar i mig längre.

En attraktiv kombination av toner kan artificiell intelligens skapa så nu jagar jag mest mänsklig intelligens. Åsikter, ilskor och visioner som berör och sätter tankar i rörelse, genom lyrik och mellansnack. Där finns glöden som en förvirrad mänsklighet behöver.

Jag applåderar att Sarah Assbrings nya El Perro Del Mar-platta sätter en fräsch dräkt på förändringskraft (”endless ways to better myself”) och människors lika värde (”we all come from the belly button, belly button”). Glädje tar över inom mig då The Radio Dept. är utom sig av ilska mot vapenindustrin i snygga ”Swedish guns”.

Jag blir varm när namn som Titiyo, Familjen, Erik Lundin, M.I.A., Anohni och andra spänner bågen mot rasism, gränser och miljöförstöring. Jag får energi av Sofia Jannoks samiska kängor mot makten och Albions och Västerbrons poppiga ifrågasättande av kapitalismen. Refused, som ofta mellansnackar feminism och annat viktigt, lär glädjas åt sällskapet.

I veckan släpptes dessutom mer musik som bryr sig. ”Ingen maskin” heter en låt av Annika Norlin som sjungs av Vanja Lo från rockabillybandet The Vanjas och är beställd av ett fackförbund. Den handlar om arbetslivets slit och hopp. Norlin har skrivit utifrån förbundets medlemmars egna berättelser och texten går: ”Men skillnaden/Det här är viktigt/Jag är ingen maskin”. Tack för påminnelsen!

Popmusik har väl ingen makt, tänker du kanske nu? Joo. Musik bidrar till världsförbättring, som under flyktinggalan ”Hela Sverige skramlar” i fjol eller när Eva Dahlgren skänker eventuella inkomster från SD-ledaren Jimmie Åkessons cover på ”Ung och stolt” till arbete för mångkultur.

Framför allt kan en poplåt så ett frö, öppna en dörr eller putsa en ruta i oss, rekordeffektivt. Och allt börjar som bekant just så. Inifrån.