Plura Jonsson

Plura: Jag gömde knark i bokhyllan

Av: 

Caroline Hougner

NÖJE

Talar ut om drogmissbruket och långa vägen tillbaka

Åldern tar ut sin rätt, men Eldkvarns Plura, 65, lever sina bästa år.

Fri från droger, misär och mörker.

– Det är klart det var roligt när man kunde knulla tio gånger om dan och så, men det kan inte jag längre..., säger han i P4-programmet ”Katarina Hahr möter”.

Kroppen börjar säga ifrån konstaterar Per ”Plura” Jonsson och tar ett par bloss innan han fortsätter.

– Jag väger väl cirka 115 kilo... jag har alltså lite stor mage och håret, det lilla jag har kvar, har jag bundit upp i en hårknut, börjar han beskrivningen av sig själv anno 2016.

En äldre, men bättre upplaga hoppas han efter fem längre förhållanden.

Han beskriver sig som en romantiker, men tror att det är själva förälskelsen han är kär i och att det därför varit så svårt att hålla liv i kärleken.

– Jag har alltid hoppat från tuva till tuva. När ett förhållande gått i stå och det inte funnits några stormande känslor, bara plikter så... även om man gått i familjeterapi ändrar det ingenting... säger han i radiointervjun.

Började dagen med vin

Att han söp, knarkade och festade dygnet runt gjorde inte saken bättre. När Plura höll på som mest var det party hela tiden.

– Det var ju roligt, att knarka, men nu när jag tänker på det var det väldigt olyckliga år, de olyckligaste åren i mitt liv, som förmodligen var någon slags flykt eller osäkerhet, fastän jag mådde bra, säger han och beskriver hur dagarna flöt ihop.

Han vaknade mitt på dagen, drack lite vin innan han började snorta kokain eller ta andra droger, marijuana, amfetamin, LSD. Påtänd mest hela tiden, men försökte sköta det snyggt och gömde drogerna lite här och var därhemma.

– Man fick ju smyga liksom... ha det i någon bokhylla och så kunde man gå förbi och... sniffa i sig, berättar han.

För att ha råd sålde han gitarrer, skivor och annat han hittade hemma, till sin brors förtvivlan.

– Till slut går det inte, du klarar det inte... det får inte samma effekt. Det var dömt att sluta på ett sätt, förklarar Plura som insåg att han behövde trappa ner.

Tog 25 år att bli fri

Det var inte lätt. Först efter 25 år kände han att tankarna på alkohol och droger försvunnit och ersatts av verklig kärlek, till Maria som han träffade för 16 år sedan och nu är gift med.

Han beskriver det som att ha landat, ha nått botten i sig själv.

– Åren mellan 50 och 60 var de lyckligaste i mitt liv... säger han och hoppas det fortsätter även om kroppen nu börjat säga ifrån.

Man förändras ju som människa, påpekar han och menar att något man får lära sig leva med är att inte ha lika mycket sex.

– Det finns annat att njuta av, som kaffe och sockerkaka... alla tiders.

Katarina Hahr möter Plura Jonsson sänds i P4 söndag kl 12.03 och finns redan i appen Sveriges Radio play.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnan om ångesten: Som ett svart mörker

ÄMNEN I ARTIKELN

Plura Jonsson

Katarina Hahr

Missbruk