Mejla

Per Bjurman

Han låter som en baksmälla känns

NÖJE

Här är listan som kan lindra i dag

En liten midsommardagshälsning från Great Basin-öknen:

Lyssna på Kris Kristoffersons ”Sunday morning ­coming down”.

Den är given etta på listan över de bästa låtarna om den form av lidande som hemsöker så många av er i dag …

Det har gått över ett decennium sedan jag senast ­firade midsommar i Sverige så jag kan inte vara hundraprocentigt säker, men såvida inte fosterlandet ­förändrats fullständigt är detta en av de dagar på året då flest landsmän vaknar med ­rubbad vätskebalans.

Därför tänkte jag att det till ­denna midsommardagsspalt kunde passa med en liten lista över historiens bästa låter om just den åkomman.

Det hjälper inte – mycket lite gör ju olyckligtvis det – men ­precis som kärlekskranka tröstar sig med de mest nattsvarta heartbreak-balladerna kan den bak­fulle kanske finna lindring i att höra att det finns de som vet hur det är och förstår.

Som Kris Kristofferson.

Hans version av Ray Stevens ”Sunday morning coming down” är den lilla specialgenrens verkliga monument, dess kronjuvel, baksmälleserenadernas ”Like a rolling stone”.

Den kärve marinkårshårdingen inte bara skildrar den självför­vållade misären med brutal ­precision. Han låter verkligen som en baksmälla känns också. Redan under öppningsraden – ”Well, I woke up Sunday mornin’, with no way to hold my head that didn’t hurt” – kan i alla fall jag förnimma huvudvärken, illa­måendet och den uttorkade ­gommen.

Magnifikt.

Johnny Cash – som också visste att livet inte är så enkelt som nykteristerna tror – har spelat in en nästan lika bra version, men för full effekt rekommenderas Kristoffersons tagning.

En annan klassiker i sammanhanget är ”Bloody Mary morning”, signerad Johnnys och Kris polare Willie ­Nelson, men den hyllar återställaren och såna avråder vi bestämt från i den här spalten.

Några andra fina: Lee Hazelwoods ”The night before­”, Johnny Bonds ”Sick, sober and sorry”, Janis Joplins ”What good can drinking do?”, Ray Davies ”Is there life after breakfast?” förtjusande Supersuckers ”Hungover together”, Eric Churchs ”Hungover & hard up” och, förstås, Cornelis ”Cool water – på Den gyldene freden”.

För att travestera ett par rader från den sistnämnda:

Ordna till dina glesa tester, låna min kam och tvätta din trut. Luta dig sedan tillbaka och lyssna på de här sångerna.

Lite lindring skänker de.

Orsaker till extas

Lebron James block i game 7 mot Golden State (Underverk)

Den största kulturella händelsen, alla kategorier, på den här sidan Shakespeare.

”Roadies” (Tv-serie, Showtime)

Har bara sett piloten, men den indikerar att Cameron ­Crowe har något magnifikt på gång här.

Björk – Army of Me (Klassiker)

Det är Island som gäller den här ­sommaren.

ANNONS

Fynda badkläder hos Ellos. Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här!

Av: 

Per Bjurman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johnny Cash

Kris Kristofferson

Per Bjurman