Hollywoodfrun misshandlades av sin pojkvän

NÖJE

Åsa Vesterlund: ”Han tog tag i mitt hår, slet mig ur sängen och slängde ut mig naken”

1 av 6

Han slog, kontrollerade och hotade att krossa hennes huvud mot marmor.

I tre år gjorde pojkvännen Åsa Vesterlunds liv till ett helvete.

Nu berättar Hollywoodfrun om misshandeln som tvingade henne att fly landet.

– Till slut sov jag med en sax på nattduksbordet, säger hon.

Åsa Vesterlund, 40, var drygt 30 när hon träffade den charmige mannen som skulle bli hennes pojkvän. Han var urtypen av en drömprins. Snygg, uppvaktande, rolig och hennes kompisar älskade honom. Åsa blev störtförälskad.

– Jag var så kär i den mannen, han var the love of my life. Jag var helt begeistrad, säger hon.

Men en tid in i relationen började tecken komma smygande. Tecken på att något var väldigt fel. Plötsligt var Åsa för fet, för ful och hade fel kläder. Hon kunde aldrig göra rätt.

– Han kallade mig för tjock, sa att jag hade gått upp i vikt, att jag hade ”thunder thighs” och lät mig inte ha vissa kläder. Det var terror.

Åsa Vesterlund och mannen flyttade ihop utomlands och hans kontrollbehov eskalerade mer och mer.

Kommentarerna utvecklades till hot, misshandel och kraftigt våld som gjorde hennes vardag till en mardröm.

”Slängde ut mig naken”

– Han kunde komma in och säga: jag känner för att krossa ditt huvud mot marmor. När jag låg i badet kunde han säga: jag skulle inte känna mig säker där om jag var du, jag kan stoppa ner vad som helst där. Han tog tag i mitt hår, slet mig ur sängen och slängde ut mig naken. Han var som Dr Jekyll och Mr Hyde. Man visste aldrig vad som skulle hända, säger hon.

Åsa började frukta för sitt liv.

– Till slut sov jag med en sax på nattduksbordet.

Förhållandet varade i tre år. Till slut gjorde en ovanligt grov incident i Las Vegas att Åsa Vesterlund fick nog. Där och då lämnade hon mannen.

– Jag fick fly för mitt liv, lämnade rubb och stubb i landet och har aldrig varit tillbaka sedan dess. Jag lämnade min hund, mina kläder, mitt liv och åkte tillbaka till Stockholm, säger hon.

”Viktigt att se signaler”

Åsa Vesterlund skrev om misshandeln i boken ”Happy go lucky” som kom 2011, men har aldrig pratat om terrorn förrän i dag. Nu hoppas hon kunna hjälpa andra.

– Jag gör det för att varna andra tjejer. Det är inte så att det är en viss typ av tjejer som råkar ut för det. Det kan hända vem som helst. Kan jag hjälpa någon genom det här är det värt det.

Hon betonar vikten av att vara uppmärksam på tidiga signaler i relationer och att stötta varandra.

– Det är så viktigt att unga tjejer ser varningssignaler. Och om man har en kompis som beter sig konstigt måste man hjälpa till och ta i med hårdhandskarna. Polisanmäl killen och tvinga henne att gå. Där hon befinner sig har hon inte kraften att göra det.

Vad vill du säga till kvinnor och tjejer som upplever det du gjorde?

– Lämna, lämna, lämna! En man som älskar dig ska vara snäll. Han ska inte trycka ner dig och kontrollera dig. Han ska få dig att växa som människa. Det spelar ingen roll att du är kär, det kommer inte blir bättre.

På Sergels torg hölls det tidigare i dag en tyst manifestation mot våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor, där Åsa Vesterlund deltog.

ARTIKELN HANDLAR OM