Artisten Prince hittad död

Artisten Prince är död.

Stjärnan hittades livlös i hissen bara dagar efter han lämnat sjukhuset.

Enligt källor till TMZ ska han även ha besökt ett apotek timmar före dödsfallet.

Det var under torsdagsmorgonen, lokal tid, som Prince Rogers Nelson, mest känd som Prince, hittades död i sitt hem och sin studio Paisley Park i Minneapolis, Minnesota, enligt flera källor till TMZ.

Dödsfallet ska även ha bekräftats för nyhetsbyrån AP av talespersonen Yvette Noel-Schure.

Enligt de första uppgifterna som rapporterades var det oklart vem som dött. Men utanför byggnaden var det ett stort pådrag med både polis och ambulans.

Dödsorsak inte fastställd

I larmsamtalet hör man operatören prata om en ”man som inte andas” på Princes adress.

ABC News rapporterade vid 21.30, svensk tid, att Prince hittades i hissen. Han var då inte kontaktbar. Hjärt- och lungräddning påbörjades men hans liv kunde inte räddas.

ABC News skriver att polis var på plats 09.43 lokal tid och att Prince dödförklarades 24 minuter senare, 10.07, klockan 17.07 svensk tid.

Dödsorsaken är ännu inte fastställd. Men polisen utreder omständigheterna kring dödsfallet. Artistens kropp kommer att genomgå en obduktion under fredagen.

Anhöriga underrättades snabbt om händelsen.

Hade hälsoproblem

Tidigare i april fick ikonen ställa in två spelningar på grund av sitt hälsotillstånd.

Bara för ett par dagar sedan, den 15 april, tvingades Princes privata flygplan nödlanda i Moline i Illinois efter en konsert i Atlanta.
En talesperson för artisten sa då till TMZ att Prince haft influensabesvär i flera veckor, men enligt källor till sajten ska det ha rört sig om en överdos. De uppger att Prince fördes akut från Moline till ett sjukhus där han ”injicerades” och att den typen av injektion oftast ges för att motverka effekterna av opiater.

Källor uppger också för sajten att läkarna rådde Prince att stanna kvar på sjukhuset i ett dygn. Men när stjärnans anställda fick höra att det inte fanns något privatrum beslutade gruppen att sticka. Tre timmar efter ankomst skrevs Prince därför ut och flögs hem.

Stjärnan ska inte ha ”mått bra” när han lämnade kliniken.

Spöklika hälsningen

Bara dagen efter sitt sjukhusbesök stod artisten på scen igen. Enligt uppgift skulle han då ha återhämtat sig och sa ett par, nu i efterhand, spöklika och förutseende ord:

– Vänta några dagar innan ni slösar bort era böner.

Under den senaste veckan ska Prince ha besökt apoteket fyra gånger. Och bara timmar innan han dog ska det sista besöket ha skett.

Enligt uppgift till TMZ ska personalen på apoteket reagerat på att stjärnan såg svag ut.

Vann flera priser

Prince slog igenom 1982 världen över med albumet ”1999”. Sen dess har han haft en lång rad hits. Däribland ”Kiss”, ”I wanna be your lover” och ”Diamonds and pearls”.

Under sin långa karriär rörde han sig mellan flera genres som funk, pop och rock. För sina musikaliska prestationer prisades han bland annat med sju Grammys samt en Oscar för låten ”Purple rain”. Låten blev också hans första listetta på den amerikanska Billboard-listan.

Totalt har Prince sålt över 100 miljoner album under sin livstid.

– Han var unik, säger souldrottningen Aretha Franklin till MSNBC.

2004 blev världsstjärnan invald i ”Rock'n'roll hall of fame”.

Prince har även varit känd under namnen The artist formerly known as Prince, The Artist samt en symbol som inte går att uttala.

Han var vid tiden för dödsfallet i full färd med en självbiografi som planerades att släppas nästa år.

Sörjs vid hemmet

Bara en timme efter dödsbeskedet började fansen samlas utanför Prince hem.

I regnet höll de om varandra och sörjde musiklegenden tillsammans. Flera lämnade buketter och plakat på staketet som omringar Paisley Park.

– Han var en vacker människa som ville att vi skulle älska varandra. Han enade människor, säger Steven Scott till nyhetsbyrån AP.

Sedan vägen utanför världsstjärnans hem proppats igen med bilar tvingades polisen att stänga av vägen.

Även nattklubben First Avenue i Minneapolis blev en samlingspunkt för sörjande. Klubben, där flertalet scener ur filmen ”Purple rain” spelades in, fylldes med blommor.
Lokalens svarta stenvägg är fylld med vita stjärnor med namn på artister och band. I en av stjärnorna står det Prince och det var under den som blomhavet började växa.

– Prince betydde så mycket för så många. Tack för att ni hyllar honom här, skriver klubben på sin Instagram.

Prince blev 57 år gammal.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN