”Sveriges modigaste”-deltagaren har medfött hjärtfel

Gustav Axborn från tv-programmet ”Sveriges modigaste” fick ligga på intensiven i två veckor för sitt medfödda hjärtfel.

Nu har han släppt en låt om motgångar ihop med ”Paradise hotel”-kusinen Wiktor Axborn.

– Jag tycker att det är för kul att göra saker för att vara försiktig, säger Gustav Axborn.

Gustav Axborn, 21, från tv-programmet ”Sveriges modigaste” i TV3 och kusinen Wiktor Axborn, 23, från ”Paradise hotel 2017” har nu släppt sin första singel ihop under artistnamnet och efternamnet Axborn. Låten, som ligger ute på Spotify, heter ”Tankeslag” och Gustav Axborn själv beskriver den som en ”house-rap” med sommarvibbar.

– Tankeslag är inget ord som finns i ett vanligt svenskt lexikon. Det är ett ord som jag och Wiktor använder när vi har massa stress och tankar i huvudet. Låten handlar om motgångar. Och om man tar allting från rätt vinkel och ser det från en annan sida så blir allt bättre, säger han.

Och motgångar har de båda två gått igenom. Wiktor Axborn har tidigare pratat öppet om den hjärntumör han fick som tio-åring och som han friskförklarades från för fyra år sedan. Men han är inte ensam i familjen om att drabbas av en livshotande sjukdom. Även Gustav Axborn har gått igenom svårigheter.

– Jag vaknade upp en vanlig dag, under gymnasietiden, och kände att jag hade ont i bröstet och hade svårt att andas. Vi körde till sjukhuset och de tog EKG-prov på mig och tog mina värden, berättar han.

Sedan minns Gustav Axborn inte så mycket, eftersom han kände sig väldigt yr.

– Men jag vet att min mamma pratade med doktorn och så såg jag att någonting var fel. Och i nästa sekund la de in mig direkt på hjärtintensiven, säger han.

Han berättar att läkarna på sjukhuset i Halmstad aldrig kom fram till en fullständig diagnos, men det visade sig att värdena var dåliga på grund av ett medfött hjärtfel som inte märkts tidigare.

– Där låg jag i typ två veckor ensam. Och jag var den yngsta på hjärtintensiven som har legat där på över 25 år, berättar han.

”Älskar att utmana mig själv”

Efter två veckor mådde Gustav bättre och han kunde skickas hem. Han fick råd som han ska ta hänsyn till, och sköter han dem ska hjärtat inte vara något problem. Men det var inte så dramatiskt som det låter, säger han. Och han valde trots hjärtfelet att delta i ”Sveriges modigaste”.

– Jag bestämde mig för att jag skulle glömma bort det och leva som jag vill. Jag tycker att det är för kul att göra saker för att vara försiktig. Någonstans är det klart att det kanske ringer en varningsklocka, att jag inte borde göra mer än man ska göra. Men det krockar med vem jag är som person. Jag älskar att utmana mig själv, säger han.

Berättade du om ditt hjärtfel för produktionen?

– Jag gjorde inte det. Jag vet att man fick papper man skulle fylla i om sjukdomar, men jag sa det inte till någon. Jag tänkte inte på det. Jag försöker lägga det bakom mig, säger han.

Och nu släpper kusinerna alltså den nya singeln om sina motgångar i livet och hur de har valt att vända dem till något positivt. Grabbarna, som från början kommer från Falkenberg, bor i dag ihop i Stockholm.

– Jag och Wiktor är som ett gift par, utan en sexuell relation. Vi kan varandra utan och innan så vi anpassar oss efter varandra. Vi är en perfekt kombo, säger han.

Efter sina respektive tv-program vill de ha alla dörrar öppna för framtiden, men en sak kan Gustav förutspå.

– Det är klart vi kommer satsa på musiken. Det är den första men inte den sista låten vi släpper, det är jag ganska säker på, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE