Melin firar 26 år inom polisen – med löpning och färskost

Kändispolisen firade jubileet med amerikansk frukost: ”Jag var så hungrig”

1 av 3
Martin Melin 1991 – och 2017.
NÖJE

Ett ögonblick... kändispolis Martin Melin, 49, som firar 26 år sedan han ”klev in genom grindarna till Polishögskolan i Solna, den sjunde januari 1991”.

– Ja, det är bland det vanligaste uttrycket som finns ”klev in genom grindarna på Polishögskolan”. Jag tror jag sett det 300 gånger, alla säger det. Men ja, 1991 gjorde jag verkligen det. Jag minns dagen än i dag. Alla kom i bussar från Karolinska, ingen kände den andra och man gick på led till aulan mitt på området. Tiden har gått så fort på 26 år.

Vad har hänt under de 26 åren?

– Själva polisarbetet har inte förändrats, folk gör inbrott på samma sätt och rånar banker med pistol än, det känns som stenåldern. Folk kör fortfarande rattfulla och slår varandra på käften. Sedan har nätbedrägerier och så tillkommit. Men buset på gatan är likadant, med samma typer av personer. Attityden mot poliser har dock förändrats.

Hur då?

– Gick jag fram och sa ”grabbar, nu får ni gå härifrån” så gjorde de oftast det. I dag frågar de: ”varför det?”. men jag tror att det är så i samhället i stort, lärare kan nog vittna om samma sak.

Du skriver att du överlevt ”sex justitieministrar, fem rikspolischefer och fem länspolismästare”.

– Ja, jag kommer ihåg dem allihop. Varje epok har haft sina problem, i dag gnäller vi poliser på Dan Eliasson, men vi har alltid gnällt, men vi gnäller för att vi vill se förbättringar. Det är ingen skillnad då och nu.

Vad tänker du när du ser bilden på dig för 26 år sedan?

– Jag var så hungrig, ambitiös, men framförallt naiv. Jag minns första gången jag körde polisbilen med blåljus och sirener till ett bråk på Kungsgatan, det var otroligt stort. Som polis är man med om så otroligt mycket saker. När tidningarna skriver att ”polisen hittat en död man i en lägenhet”… Jag är ju den som sett personen med 20 hugg i ryggen och blod över hela golvet. Men fortfarande vill jag hjälpa människor att vara trygga, drivkraften är kvar.

Hur firade du jubileet?

– Jag unnade mig en lyxig amerikansk frukost med bacon, scrambled eggs och toasted bagels med creme cheese. Sedan var jag med barnen och körde en mil på löpbandet innan gymmet stängde. På kvällen såg jag ”Gladiatorerna”. En polis jag känner var med.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Jag önskar att 2017 blir året då polisernas löner höjs en gång för alla. Det är katastrof om jag ska vara ärlig.