Anne-Lie Rydé

Anne-Lie Rydé opererad för bröstcancer: ”Syntes inte på mammografin”

Artisten om tuffa tiden och vägen tillbaka

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Anne-Lie Rydé.
Anne-Lie Rydé.

NÖJE

Anne-Lie Rydé har opererats för bröstcancer.

I en exklusiv intervju med Aftonbladet berättar sångerskan om vinterns tuffa strålbehandlingar, den fem år långa medicinering som nu väntar – och hur hon hittade tumören själv.

– Cancern syntes inte på mammografin.

Hon gjorde scendebut 1978 även om det stora genombrottet kom några år senare med hitlåten ”Segla på ett moln” av Per Gessle.

Då var sångerskan Anne-Lie Rydé i 20-årsåldern och började undersöka sina bröst regelbundet – något hon nu kan tacka sin lyckliga stjärna för.

I somras hittade nämligen Anne-Lie Rydé en knöl i sitt högra bröst, och det visade sig sedan vara cancer.

– Den var liten och hård som en ärta. Eftersom jag har undersökt mina bröst mer eller mindre dagligen i så många år kände jag direkt att det var ett ”främmande” föremål i kroppen. Men jag hoppades såklart det skulle vara en broskknuta.

Anne-Lie Rydé genombrottsåret 1983.

”Akut, misstänkt cancer”

Två veckor senare fick hon komma på en första undersökning.

– De två veckorna var faktiskt inte så farliga, men samma eftermiddag som undersökningen ägde rum skulle jag åka tåg till Blekinge för ett jobb. När jag fick höra att det skulle bli en akut remiss till mammografi, ultraljudsundersökning, cellprovtagning, magnetröntgen… Sedan såg jag också att det stod ”akut, misstänkt cancer” på remissen. Den efterföljande tågresan var den värsta i mitt liv och där kom ångesten som slog till med full kraft. Två veckor senare fick jag beskedet att det var cancer.

Anne-Lie Rydé är samlad när hon berättar om tiden som sedan följde.

– Kirurgen som skulle operera mig sa att tumören var väldigt liten och hade en långsam tillväxttakt. Hon tyckte jag kunde klappa mig själv på axeln eftersom cancern upptäcktes så tidigt.

Opererade bort tumören

– Efter alla undersökningar som sedan gjordes visade det sig att den inte syntes på mammografin. Om jag inte hade varit en bröstklämmare, som jag kallar mig själv för, hade jag gått på den ordinarie mammografin som skulle ägt rum i höstas – och då hade den inte upptäckts och jag hade gått runt ytterligare två år. I så fall hade ju tumören växt, och vad som hade hänt då vet man ju inte.

Den 7 september förra året opererades Anne-Lie Rydé.

– De tog tumören, omkringliggande vävnad samt två lymfkörtlar. Samtidigt gjorde en plastikkirurg en rekonstruktion av bröstet. Jag är otroligt glad och tacksam för det. Efter operationen behövde jag inte ens ta smärtstillande, jag hade inte ont någonstans.

Anne-Lie Rydé förklarar med emfas hur målinriktad hon har varit även om hon medger att ångesten – om än väldigt sällan – sköljt över henne.

– Jag har varit så fokuserad på att det här ska gå bra. Sedan har jag fått krascha någon kväll varannan vecka och gråta för att få ut rädslan och oron som ändå finns i kroppen.

Anne-Lie Rydé i ”Allsång på Skansen” 2020.

”Vandrande kärnkraftverk”

Efter operationen fick hon också genomgå en strålbehandling.

– Under november och december strålades jag. Jag gick runt och kände mig som ett vandrande kärnkraftverk, det var ingen lek. Det var fem gånger i veckan under tre veckor. Men det gick ändå bra.

Däremot slapp jag cellgiftsbehandling, eftersom det visade sig att cancern inte hade spridit sig. Kirurgen sa att det berodde på att jag hade hittat tumören så tidigt.

Nu väntar medicinering i fem års tid som inleddes dagen efter födelsedagen i höstas.

– Den blockerar allt östrogenintag i kroppen. Nu ska jag äta den här medicinen i fem år för att undvika återfall. Men jag har fått höra att man kan få väldigt jobbiga biverkningar. Det finns till och med kvinnor som avbryter behandlingen eftersom de inte står ut. Men jag mår faktiskt jättebra och hittills har det inte varit några problem.

Gick från Luleå till Stockholm

Anne-Lie Rydé är trots rådande omständigheter vid imponerande gott mod.

– Jag tror det mentala har hjälpt mig jättemycket, men också det faktum att jag är lite äldre. Med åren blir man förhoppningsvis lite klokare. I början av 00-talet gick jag också i terapi i sex år och jobbade med mig själv. Det gav mig verktyg för krissituationer i livet och idag vet jag hur jag ska hantera det och mentalt övervinna den värsta ångesten och rädslan.

Hon har även sett över sina levnadsvanor när det kommer till såväl motion som kost.

– Det första jag tänkte när jag fick beskedet var att jag skulle steppa upp när det kommer till träningen. Under hösten har jag gått från Luleå och hem till Stockholm igen. Jag har också slutat med socker.

Anne-Lie Rydé avslutar:

– Jag är så tacksam för att allt har gått så bra. Det här kanske låter som en klyscha, men jag lever verkligen för varje dag nu.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Stanley Tucci överlevde tungcancer: ”Gick inte att operera”

ÄMNEN I ARTIKELN

Anne-Lie Rydé

Cancer

Bröstcancer