Fredrik Robertsson: Jag kände mig som Madonna

Fredrik Robertsson är en av få män som bär haute couture- klänningar. 700 arbetstimmar låg bakom klänningen från Iris van Herpen.
Fredrik Robertsson är en av få män som bär haute couture- klänningar. 700 arbetstimmar låg bakom klänningen från Iris van Herpen.

Fredrik Robertsson var en av två svenskar på Met-galan.

Han handplockades av Vogue.

– Anna Wintour ringde upp Valentinos chefdesigner som fick gå i god för mig, säger han.

Sarah Jessica Parker, Cara Delevingne, Kim Kardashian och så svenske Fredrik Robertsson.

En av två svenskar (även Marcus Samuelsson var där) på Met-galan i New York i år var couturesamlaren Fredrik Robertsson, 36, som handplockats av Vogues chefredaktör Anna Wintour.

– Jag kände mig som Madonna. Det skreks och smattrades, säger han.

Det finns galor och så finns det galor. En av de mest prestigefulla modegalorna i världen är MET-galan på Metropolitan museum of art i New York. Det är museets klädavdelning och modemagasinet Vogue som håller i gästlistan och i år var Fredrik Robertsson den ende svensken bland de 600 inbjudna gästerna.

Anna Wintour, 72, är galans övervakare och få passerar den omtalade modeikonens nålsöga.

Anna Wintour.
Anna Wintour.

”Svåraste biljetten”

– Det är den svåraste biljetten att få i modevärlden. Anna Wintour är supernoggrann med gästlistan och vill ha en bra mix på personer vid borden så hon kollar personligen upp varenda gäst, säger Fredrik Robertsson på telefon från New York.

Han berättar att det var Iris van Herpen som föreslog att han skulle bära hennes klänning på galan.

– Jag vet att Anna Wintour ringde upp Valentinos chefdesigner som fick gå i god för mig.

Sarah Jessica Parker gjorde entré samtidigt med Fredrik på röda mattan.

– Vi hamnade precis bredvid varandra och hon lugnade verkligen mina nerver.

Tar år att betala av

Han tror att han fått draghjälp in i modevärlden tack vare att han är en av väldigt få män som bär kläder från kvinnliga couturedesignerhus, och har gjort så i 10 år.

Klänningen var en one-piece laserskuren klänning av tyll och återvunna svampar (mycel) designad av holländska designern Iris van Herpen
Klänningen var en one-piece laserskuren klänning av tyll och återvunna svampar (mycel) designad av holländska designern Iris van Herpen

– Jag är ensam manlig kund hos Valentino och Jean Paul Gaultier. Vi är kanske två män i världen som handlar coutureklänningar, resonerar Fredrik som har runt 40 personligt designade plagg från olika modehus i garderoben hemma i Stockholm.

En enda klänning kan gå loss på flera hundra tusen kronor.

– Jag lägger inga pengar på bilar och jag lever inget dyrt liv annars. En klänning eller krage kan ta flera år att betala av. När man väl är godkänd av ett couturehus får man en avbetalningsplan som ett kvitto på att de litar på en, förklarar Fredrik.

Att det blev just holländska designern Iris van Herpens kläder han fick bära på Met-galan, är mycket hans mans förtjänst, hovfrisören Johan Hellström som driver Björn Axén och Iris bad om hjälp med hår inför galan.

Inför Met-galan gjorde Fredrik tre testprovningar av den laserskurna klänningen som tog mer än 750 timmar att tillverka.

Iris van Herpen berättar att ett team på drygt 10 personer är inblandade för att färdigställa kreationen, en digital konstnär, två mönstermakare, en sömmerska och sex handarbetare.

Svenske hautecouturesamlaren Fredrik Robertsson gjorde tre besök i Amsterdam hos Iris van Herpen för att kläderna skulle sitta perfekt. Han var  enda svensk att delta på MET-galans röda matta 2022.
Svenske hautecouturesamlaren Fredrik Robertsson gjorde tre besök i Amsterdam hos Iris van Herpen för att kläderna skulle sitta perfekt. Han var enda svensk att delta på MET-galans röda matta 2022.

Iris van Herpen: Fantastiskt

– Att designa för en man på Met-galan är fantastiskt eftersom det är vanligare att kvinnor är extravaganta och uttrycksfulla. Mycket har också redan setts i klädväg. Det är spännande eftersom det i princip är en tom duk för innovativ couture. Att förflytta sig från det trygga har stor inverkan på människors förväntningar. Och speciellt för Fredrik, då vi spelade på både feminina och maskulina drag, kommenterar Iris van Herpen.

FAKTA: Det här är Fredrik

Namn: Fredrik Robertsson
Ålder: 36 år
Bor: Stockholm
Familj: Maken Johan Hellström, vd på Björn Axén
Yrke: Mångsysslare inom mode.
Aktuell: Som enda inbjuden svensk på Met -galan 2022 i New York

Publisert:

LÄS VIDARE