Rederiet-stjärnan Anders Larsson är död

Spelade ”Malte” i SVT-såpan

Till vänster Hans V Engström (”Uno”) och Anders Larsson (”Malte”) i tv-serien ”Rederiet”.
Till vänster Hans V Engström (”Uno”) och Anders Larsson (”Malte”) i tv-serien ”Rederiet”.

Skådespelaren och dramatikern Anders Larsson är död.

Två speldatum återstod av hans senaste föreställning när han hastigt dog natten till måndagen, skriver finska Hufvudstadsbladet.

För den breda publiken blev han känd i rollen som Malte i SVT:s långkörare ”Rederiet”.

Anders Larsson hade två speldatum kvar av föreställningen ”Gröna rummet” i Borgå i Finland när han hastigt dog natten till måndagen, uppger Hufvudstadsbladet.

Den svenska tv-publiken känner främst igen honom från rollen som den excentriska djurälskande Malte Larsson i SVT:s långkörare ”Rederiet”. Mellan åren 1994 och 2001 dök Anders Larsson upp som Malte med jämna mellanrum, i sällskap av olika exotiska och mer eller mindre farliga djur som skapade bryderier för personalen ombord på evighetssåpans färja Freja.

Prisad för sina verk

Anders Larsson i rollen som Malte Eriksson i SVT:s långkörare ”Rederiet”
Anders Larsson i rollen som Malte Eriksson i SVT:s långkörare ”Rederiet”

Men Anders Larsson var också författare och dramatiker, som skrivit ett flertal teaterföreställningar, radiopjäser och sju böcker. Larsson föddes i Västervik i Småland, och tog examen från Statens scenskola i Göteborg 1979. Han har arbetat vid Malmö stadsteater och Åbo svenska teater och flyttade permanent till Finland i slutet av 1970-talet.

Enligt Hufvudstadsbladet, som var först att rapportera om dödsfallet, levde han i Helsingfors tillsammans med sin fru, den finlandssvenska författaren och poeten Susanne Ringell, 66, fram till sin död.

Anders Larsson var redan en svensk tv-favorit när han 1995 debuterade som skönlitterär författare med boken ”Fiskbilen och andra fabueletter” och i sitt nya hemland Finland belönades han 2008 med pris av Svenska Litteratursällskapet för sin novellsamling ”Din klara sol”. Även Sveriges Radio nominerade en av novellerna ur samlingen, ”Ett kärleksdrama” till Sveriges Radios novellpris.

Han samarbetade ofta med sin fru. När Susanne Ringell skrev radioföreställningen ”Väktaren – Askarin” så regisserades den av Anders Larsson. Han spelade också en roll i Ringells radiopjäs ”Och om bettlare och vägmän”.

”Dog mitt i sin gärning”

Förra året släpptes novellsamlingen ”Ögon i mörkret” som skulle bli hans sista litterära verk.

Anders Larssons plötsliga död chockade hans finska förläggare:

”Vi på förlaget kommer att sakna Anders både som den människa han var och som författare. Inom sin genre novellen var han en mästare, vilket han än en gång bevisade förra hösten med ’Ögon i mörkret’. Vi ser att Anders dog mitt i sin gärning. Ett oförglömligt intryck gjorde Anders på tusentals läsare med Kalevala för lata, som är nästan lika klassisk som sin förlaga", skriver Anna Friman, litterär chef på förlaget Schildts & Söderströms i ett mejl till Hufvudstadsbladet.

Anders Larsson blev 68 år.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN