Zara Larsson: ”Jag har ett osunt bekräftelsebehov”

Berättar öppenhjärtigt i ”Sommar i P1”: ”Jag känner mig misslyckad”

Zara Larsson.
Zara Larsson.

Zara Larsson ”har tappat det”.

Det säger popstjärnan själv i ”Sommar i P1”.

– Jag har ett osunt bekräftelsebehov. Jag skäms för allt jag gör.

Sex år efter sin ”Sommar i P1”-debut berättar Zara Larsson om sin förvandling från en bestämd 17-årig tjej som ”alltid hade rätt” och hade ”svaren på alla världens problem” till en grubblande och velande 23-åring som ”knappt kan ta beslut längre”.

– Jag älskar att jag var sån då för jag är inte så längre. Jag har tappat det. Jag känner inte igen mig längre. Jag tvivlar. Och nu är allt mer ”så eller så” eller kanske ”både och”.

Pallar inte bråka med ”gubbar på nätet”

Artisten fortsätter:

– Nu undrar jag mest om jag själv ens vet vad jag vill. Jag kan ju knappt ta beslut längre. Det tog fyra år för min nya skiva att komma ut. Ju mer jag har lärt mig, desto mer förstår jag att jag inte förstår. För varje steg jag tar finns det två nya val. Då tog jag krig och konfrontationer, gick in hårt och föll aldrig. Nu pallar jag inte längre bråka med gubbar på nätet.

Hon beskriver vidare skillnaderna mellan Zara då och Zara nu.

– Förut var jag svart eller vit, färgstark till och med. Nu är jag grå. Jag har ett osunt bekräftelsebehov. Jag skäms för allt jag gör.

Hon mår också dåligt varje gång tidningarna skriver om ”världsartisten Zara Larsson”.

– Sluta med det. Jag vill inte bära hela Sverige på mina axlar, jag blir så ängslig. Jag känner mig misslyckad.

”Ett självskadebeteende”

Popstjärnan, som har hitlåtar som ”Lush life”, ”Never forget you” och ”Ain’t my fault” i bagaget, berättar i sitt sommarprat om hur hon kollar radiolistan i USA, statistik på Spotify och om hur hon scrollar Youtube, Twitter och andra sociala medier för att se vad folk skriver om henne i kommentarsfältet till sina musikvideor och inlägg. Hon söker även upp sitt namn för att se vad de som inte taggar henne egentligen skriver om henne.

– Det är ett självskadebeteende, ett gift jag är beroende av. Byter app, går in på Instagram och gör precis samma sak. Metodiskt, vant, säger hon och fortsätter:

– Det är i stunder som denna som jag inte kan sluta. När jag inte känner mig helt hundra. När jag måste ha en injektion av bekräftelse, rakt in i blodet. Jag vågar mig på flödet då, när jag har släppt ny musik alltså. Då finns det minst risk att se något annat som folk kan skriva om mig och min personlighet.

Zara Larsson.
Zara Larsson.

Berättar om en våldtäkt

Zara Larsson minns också tillbaka till sitt första feministiska inlägg, när hon la ut en bild på Instagram med tips till killar om hur de inte skulle våldta någon på en festival, och förvåningen över att till och med en sådan självklar grej kunde få mothugg av en del män.

Hon berättar då också att hon själv utsatts för våldtäkt, men går inte närmare in på vad som hände eller när.

– Jag begriper liksom inte vid det här laget att jag själv umgås med våldtäktsmän, att jag själv har blivit utsatt för våldtäkt. Att det som aldrig kändes som ett trauma då kommer senare i livet komma ifatt mig i vågor av tårar och skuldkänslor med andra killar som inte tvingar en till sex. Att det som aldrig kändes som ett trauma då kommer i dag att visa sig i panikkänslor så fort jag ser mitt namn i en tidningsrubrik eller som trend på Twitter. Min puls höjs, handflatorna är blöta. Jag känner mig skakig, jag får ont i magen.

– Vad handlar det om? Är det positivt? Skrattar folk åt mig? Är det om ett samarbete jag har gjort? Vågar jag se efter? Jag har insett det nu, jag är en disktrasa som suger åt mig av vad alla har att säga om mig.

”Terapisamtal med mig själv”

Zara Larsson säger att hon inte kommer att lyssna på det här sommarpratet på minst tio år, men på Instagram avslöjar hon att hon lyssnat igenom den färdigklippta versionen.

”Jag känner mig naken? Känns som jag sa för mycket? Det är läskigt att vara så utelämnade, men det är också givande. Jag har fått reflektera och bearbeta mycket i mig den här sommaren. Ett långt terapisamtal med mig själv”, skriver hon bland annat i inlägget.

”Sommar i P1” släpps som podd söndag 22 augusti klockan 07.00 och sänds klockan 13.00 i P1 och SR Play.

Aftonbladet har sökt Zara Larsson, som avböjer att kommentera vidare.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN