Stjärnorna kritiserar Isabella Löwengrip efter valutspelet

Katia Mosally: ”Allt cirkulerar inte kring en själv”

Katia Mosally.
Katia Mosally.

Entreprenören Isabella Löwengrip hävdar att personer som har röstat höger i årets val blir trakasserade och hotade.

Nu får hon mothugg från flera håll.

”Hoppas verkligen på att vi kan prata om det här du och jag så att du förstår att det finns större offer än du”, svarar skådespelerskan Evin Ahmad.

På onsdagen stod det klart att Ulf Kristerssons (M) lag vann valet.

Högersidan, med Sverigedemokraterna som största parti, fick 176 mandat mot de rödgrönas 173.

Trots det drabbas personer som har röstat på högerblocket av hot och trakasserier, enligt Isabella Löwengrip, 31.

– Jag har aldrig varit med om att man blir så trakasserad för sin politiska åsikt vid något annat valtillfälle, sa hon till Aftonbladet i tisdags efter att ha skrivit ett långt inlägg på Instagram.

Hon uttryckte också att ”man inte vill gå in i fikarum för att man röstar ’annorlunda’, stora influencers får personer som avföljer dem, man blir kallad för rasist och kvinnohatare”.

Evin Ahmad.
Evin Ahmad.

”Finns större offer”

Nu har flera personer reagerat på hennes utspel. I kommentarsfältet på Instagram bjuder ”Snabba cash”-skådespelerskan Evin Ahmad, 32, in till samtal med Löwengrip.

”Jag vet hur du och dina följare känner. Det är därför jag sällan vågar uttrycka att jag röstar rött. Eller att jag är antirasist för att jag oftast blir kallad för hora, blatte, arab, fitta och så vidare. Att jag ska åka hem och att jag inte har något här att göra. Enbart för att jag har en åsikt som handlar om att stå upp för de som inte är lika privilegierade som du och jag är”, skriver hon och fortsätter:

”Hoppas verkligen på att vi kan prata om det här du och jag så att du förstår att det finns större offer än du, jag och dina följare i vårt samhälle och att det här är inte ett narrativ som är exklusivt för dig och dina vänner som röstat blått”.

Katia Mosallys diss

Även Idol-jurymedlemmen Katia Mosally, 35, ifrågasätter Löwengrip. På Instagram story har hon publicerat en bild på en ”offerkofta” med texten ”Julklapp till Blondinbella?”.

Hon utvecklar sedan sitt resonemang.

”Homosexuella skickas till sina hemländer där homosexualitet straffas med döden, men så jobbigt att tappa följare på Instagram”, skriver hon.

”Allt cirkulerar inte kring en själv. Det finns något större än ens lilla bubbla. Vi som ens har en plattform att nå ut till andra är oftast jävligt privilegierade och det gäller att kunna se det och inte fasta i ett ’stackars mig’-tänk”.

Hon kritiserar även att Löwengrip tog upp att influencers tappat följare.

”Att ens skriva meningen TAPPAT FÖLJARE när konversationen är större än så är en förlöjling av de verkliga offren för var vårt samhälle är på väg”.

Gina Dirawi.
Gina Dirawi.

Hårda ord av Gina Dirawi

Samtidigt hävdar tv-profilen Gina Dirawi, 31, att det inte är den politiska åsikten som folk vänder sig emot.

”Det har inget med självaste borgerligheten som vi KÄNDE den att göra, utan om vi vill leva i ett land där högerextremismen ska vara med och sätta agendan. En femtedel av Sveriges befolkning har lagt sin röst på ett öppet rasistisk parti med nazistkopplingar”, skriver hon i ett Instagram-inlägg.

Hon tycker att det är fel tid att se sig själv som ett offer. Hon tillägger också att inlägget inte är riktat mot Löwengrip personligen, utan mot alla som röstat på ett av högerpartierna.

”Man har all rätt att rösta på vad man vill. Men om din röst stöttar rasistisk politik så kan du tyvärr inte bli ledsen om du blir kallad rasist och att folk vill avfölja eller ta avstånd”, skriver hon.

”Just i detta val, var du delaktig i stöttandet av rasism. Det var konsekvensen, du visste om den, men valde den vägen ändå. Stå för det nu”.

Alla tre är dock tydliga i sina inlägg med att hot och hat aldrig är okej.

Isabella Löwengrip.
Isabella Löwengrip.

Löwengrips svar

För Aftonbladet svarar Isabella Löwengrip på kritiken.

– Det blir lite problematiskt är att stora kända människor med jätteplattformar lyfter mig som egen individ. Då skickar de ju alla sina fans och haters på mig. Många av de här personerna har ju själva levt med dödshot. Det blir lite trist. När de lyfter mig som den här personer riktas hatet om mot mig, och då blir det mycket hot.

Är det något du har märkt av?

– Gud ja. Jag undrade vad alla hot kom ifrån. Jag skulle vara med i SVT:s mötet och ett program i TV4, men avråddes att ställa in för min egen säkerhet på grund av det här. Det blir ett personligt hot. Det blir så dumt för att många av de här personerna har upplevt dödshot, och då låter de andra hamna i samma situation.

Men kan du förstå kritiken?

– Absolut. Jag förstår att det är många som är ledsna och arga och tycker att personer som röstar på Moderaterna begår en rasistisk handling genom att rösta på ett parti som i vissa frågor kommer behöva förhandla med SD. Det är okej, man tycker olika. Men det är svårt när det blir ett personligt angrepp.

Har du pratat med Evin Ahmad?

– Ja det har jag. Vi hade en jättebra dialog. Jag tycker att det är viktigt att man har det, men det är svårt att föra en dialog bland tusentals kommentarer. Men alla de kvinnor som har skrivit är starka, häftiga, fantastiska kvinnor som jag tycker är bra förebilder och inspireras av. Det blir tråkigt personligen när jag ser den här typen av kommentarer. Men jag förstår att det egentligen inte är ett påhopp mot mig, utan de använder mig här efter att jag väckte debatten. Men konsekvenserna blir att några ger mig dödshot. Jag har tystats ner.

Zara Larsson.
Zara Larsson.

Hat mot Zara Larsson

En annan som menar att hon fått utstå hat och kränkningar på sociala medier på grund av sina politiska åsikter är Zara Larsson, 24.

I ett inlägg på Instagram skriver popstjärnan, som varit en högljudd antirasist, feminist och sagt att hon röstar på vänstern, att ”det har varit så mycket kvinnohatare och nazister i mina notiser de senaste dagarna att jag tappar det”.

”Sättet folk skriver till mig bekymrar mig så djupt. Jag känner mig ledsen över att Sverige går åt det hållet. Polariserat och elakt”, skriver hon.

”Så mycket bimbo, så mycket hora, så mycket avlida (helst i Gulag). Haha, alltså vad fan är ert problem? Hoppa av mig”.

Aftonbladet har sökt Evin Ahmad, Gina Dirawi och Zara Larsson.

Publisert:

LÄS VIDARE