Hollywood-stjärnan varnar: Tappar håret av corona

Skådespelaren Alyssa Milano har tidigare berättat hur hon drabbats hårt av coronaviruset.

Nu visar Förhäxad-stjärnan upp stora hårtussar som fallit av huvudet:

”Detta är vad covid-19 gör med ditt hår”.

Hon har varit med i flera filmer och tv-produktioner, men är kanske mest känd för sin roll i långköraren ”Förhäxad”, som sändes i åtta års tid. Alyssa Milano står också bakom den tweet som skulle komma att få fart på MeToo-rörelsen.

I början av augusti avslöjade hon på Instagram att hon testat positivt för covid-19, efter att varit svårt sjuk i fyra månader.

”Det känns som en elefant sitter på bröstet”, skrev Milano bland annat i inlägget och fortsatte med att beskriva sina symtom som förvirring, viktnedgång, huvudvärk och luktbortfall.

Nu går stjärnan ut med ytterligare ett symtom, som hon menar är en följd av viruset.

Alyssa Milano på ett evenemang med Variety i oktober 2018.
Alyssa Milano på ett evenemang med Variety i oktober 2018.

”Bär munskydd!”

I en video på Twitter och Facebook syns Alyssa Milano borsta igenom sitt hår. I slutet av videon lyfter hon bort hårtussar från borsten och säger:

”En borstning, och detta är mitt håravfall från covid-19. Ta på er ett förbannat munskydd!”.

I inlägget, som når hennes 3,7 miljoner följare, uppmanar Milano också människor att ta sjukdomen på allvar.

Missfärgade tår och ögoninflammation är några ovanliga symtom på corona enligt Världshälsoorganisationen WHO, som än så länge inte har håravfall med på listan.

Men flera har rapporterat om att en konsekvens av corona kan vara att man tappar håret. Det skulle kunna vara kopplat till stress i kroppen efter en långdragen sjukdom.

Fördröjd konsekvens

I en studie genomförd av Dr. Natalie Lambert på Indiana University School of Medicin har 400 av 1 500 med långdragen covid-19 uppgett att de tappat hår, rapporterar CBS News.

Dr. Shilpi Khetarpal, hudläkare vid Cleveland Clinic, säger också att antalet rapporter om håravfall från covid-19-patienter som varit friska i två-tre månader har ökat.

Infektioner och hög feber kan chocka kroppens system och trigga håravfall, men det sker en fördröjning vilket är anledningen till att man först nu börjar notera den nya bi-effekten av corona.

– Det är inte ett symptom på covid-19 men en konsekvens av infektionen, säger Khetarpal till CBS och uppger att problemet med håravfall kan pågå i upp till nio månader men oftast sedan försvinner av sig självt.


PODD Intervju med Anders Tegnell

Här intervjuar Aftonbladet Daily statsepidemiologen Anders Tegnell.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE