"Dödssynden" till Madison Square Garden

avTT

Publicerad:
Foto: Julieta Cervantes/AP/TT
Ed Harris som Atticus Finch i "To kill a mockingbird".

För första gången någonsin kommer en Broadway-pjäs att sättas upp på Madison Square Garden i New York – en arena som annars mest är känd för sina stora konserter och sporthändelser.

Det är "To kill a mockingbird", eller "Dödssynden" som den heter på svenska, som ska fylla arenan den 26 februari, rapporterar Variety. Biljetterna kommer inte att säljas – utan i stället delas ut gratis till 18 000 elever i New Yorks kommunala skolor. Producenten Scott Rudin hoppas på så sätt att nå ut till en mer blandad publik som annars inte går på teater.

– Det kommer vara mer av ett event än en pjäs, men det kommer att vara minnesvärt, säger huvudrollsinnehavaren Ed Harris, som gör rollen som Atticus Finch, till Variety.

Eftersom arenan är enorm har produktionen fått flytta sina repetitioner från Shubert Theatre på Broadway till en betydligt större studio på Long Island. Förra året slog den nu aktuella uppsättningen, av "Vita huset"-skaparen Aaron Sorkin, rekord som den mest inkomstbringande amerikanska teaterpjäsen någonsin. Skådespelarna från den hyllade uppsättningen från 2018 byttes ut i december förra året men publiken fortsätter att strömma till pjäsen.

Pjäsen bygger på Harper Lees roman från 1960, som har sålts i omkring 40 miljoner exemplar världen över.

I USA räknas "To kill a mockingbird" som en av förra århundradets viktigaste böcker och är vanlig i undervisningen i USA. Advokaten Atticus Finch, ses som en förebild på grund av sitt ställningstagande mot rasism i den amerikanska södern på 1930-talet.

Publicerad: