Bodströms kritik mot Kriminalvården – efter beslutet om Rocky

Ville spela på Kronobergshäktet – nekades

Av: Cornelis Rikken

Publicerad:
Uppdaterad:

ASAP Rocky nekas att uppträda på Kronobergshäktet.

Nu riktar kändisadvokaten Thomas Bodström kritik mot Kriminalvårdens beslut.

– De säger ju hela tiden att de behöver så mycket resurser för att satsa på att man ska återanpassas till samhället. Det här är ju tvärt emot, säger han.

Den 11 december spelar ASAP Rocky, vars riktiga namn är Rakim Mayers, i Globen i Stockholm.

Den amerikanska rapparen hoppades på att i samband med Sverigebesöket även få genomföra en spelning på Kronobergshäktet, där han själv satt häktad i somras.

När kändisadvokaten och den tidigare justitieministern Thomas Bodström på onsdagen medverkade i radioprogrammet ”Gry Forssell med vänner” uppmanade han Kriminalvården att tacka ja till erbjudandet.

– Säg ja, Kriminalvården, sa han i direktsändning.

Tackade nej

Kriminalvården tackade dock nej.

För Dagens Nyheter förklarar Vilhelm Grevik, sektionschef på Kriminalvården, att säkerhetsaspekten var den viktigaste faktorn bakom beslutet.

– Vi har gjort en samlad bedömning och kommit fram till ett nej, med de förutsättningar som krävs runt arrangemanget så kommer vi inte att mäkta med att godkänna denna spelning redan till i nästa vecka, säger han till tidningen.

Nu riktar Thomas Bodström kritik mot beslutet.

– Jag tror det hade varit väldigt positivt, säger han till Nöjesbladet.

1 av 2 | Foto: PETER WIXTRÖM
Thomas Bodström.

Köper inte Kriminalvårdens argument

Att den planerade spelningen inte skulle gå att genomföra köper han inte.

– För det första så hade det gått att ordna, för det finns gemensamhetsavdelningar. Det är säkert så att han inte kan spela för alla – men han skulle kunna spela på alla gemensamhetsavdelningar. För det andra skulle man kunna spela så att det spelas musik till de som är där, och det skulle ju bara vara din upplevelse.

”Larvigt”

Kriminalvården menar även att faktumet att ASAP Rocky dömdes för brott i somras påverkar beslutet – något som Thomas Bodström kallar för ”larvigt”.

– De säger ju hela tiden att de behöver så mycket resurser för att satsa på att man ska återanpassas till samhället. Det här är ju tvärt emot. Då är det väl jättebra att han vill komma dit och spela där han dessutom har suttit, säger han och fortsätter:

– Skulle man förbjuda alla att arbeta på det sättet för att de har fått en villkorlig dom, då är det ganska många som kommer att drabbas.

Är du själv ett fan av ASAP Rockys musik?

– Haha, nej. Min musiksmak är lyckligtvis betydligt sämre än min juridiska.

PODD: Fallet ASAP Rocky: Efterspelet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om hur ASAP Rocky-fallet påverkat bilden av Sverige internationellt.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE