Trakasserier får fokus på Stockholms filmfestvial

avLeo Pettersson

1 av 2 | Foto: Emmauel Castro Skott

Kampanjerna #metoo och #tystnadtagning får större utrymme.

På Stockholms filmfestival blir det en egen programpunkt.

– Hoppas att det påskyndar absolut nödvändiga strukturella förändringar, säger festivalchef Git Scheynius.

I en dryg månad har kvinnors vittnesmål kring sexuella trakasserier och övergrepp kommit till ytan i samband med metoo-kampanjen.

Nu på onsdagen publicerade Svenska Dagbladet en artikel där 456 svenska skådespelare delade med sig av sina berättelser. Senare på kvällen gick många av dem ut på sociala medier under hashtagen ”tystnadtagning”, med budskapet om att de vet vilka förövarna är.

Den 8 november startade den 28:e upplagan av Stockholms internationella filmfestival. Och festivalen kommer nu att ta upp de viktiga punkterna.

”Ser fram emot att lyfta dessa frågor”

Tillsammans med WIFT (Women in film & TV) och kvinnonätverket Heja Livet anordnas ett samtal kring just sexuella kränkningar inom kultur- och filmbranschen.

– Vi ser fram emot att lyfta dessa viktiga frågor på Stockholms filmfestival och hoppas att det påskyndar absolut nödvändiga strukturella förändringar inom film- och kulturbranschen, säger festivalchef Git Scheynius i ett pressmeddelande.

Syftet med samtalet är att diskutera hur branschen ska kunna gå mot en framtid där trakasserier inte är en del av vardagen för kvinnor.

Samtalet hålls den 16 november och är öppet för alla som har industryackreditering hos festivalen.