Svensktoppen

Efter 35 år – nu får ”Öppna landskap” och ”Främling” chans på Svensktoppen

Ställs mot Kikki Danielssons ”Bra vibrationer”

Av: 

Jens Peterson

NÖJE

”Öppna landskap” eller ”Främling”?

Ulf Lundell eller Carola?

Nu får lyssnarna välja vilken 1980-talsfavorit som ska få chansen på Svensktoppens Guldlista.

Kikki Danielssons ”Bra vibrationer” och Marie Fredrikssons ”Ännu doftar kärlek” är andra klassiker som aldrig fick testas på Svensktoppen.

Guldlistan är Svensktoppens tävling för långkörare. Den första röstades fram till senaste nyåret och då vann Magnus Ugglas version av ”Jag och min far” framför Mando Diaos ”Strövtåg i hembygden” och ”Gabriellas sång” med Helen Sjöholm.

Men under åren 1982 till 1985 var Svensktoppen nedlagd. Många sånger som kom ut då har blivit långkörare i svenska folkets hjärtan. Nu får sex av dem chansen att utmana på nästa Guldlistan.

De sex är ”Öppna landskap” med Ulf Lundell, ”Främling” med Carola, ”Ännu doftar kärlek” med Marie Fredriksson, ”Sång till friheten” med Björn Afzelius, ”Diggi-loo diggi-ley” med Herreys och ”Bra vibrationer” med Kikki Danielsson.

”Sommartider” fick nobben

Hur valde ni ut de sex?

- Micke Cederberg, som jobbat med Tracks också, och jag tittade på vad som låg på andra listor de åren när Svensktoppen var nedlagd, säger programledaren Carolina Norén, 52. Vi funderade också på ”Sommartider” och ”Sommaren är kort”, men var nog säsongslåtar som inte skulle legat flera år på listan.

Nu får lyssnarna rösta fram en av de sex som blir utmanare till nästa Guldlista. Dessutom har det kommit nya långkörare under året, senast ”Open your heart” med Jill Johnson. Idag får låtar ligga max ett år på listan.

- Vi har fått flera som legat 52 veckor under 2017, säger Carolina Norén. ”Bara få va mig själv” med Laleh, ”Black car” med Miriam Bryant, ”My love is not blind med Weeping Willows”. Magnus Uggla kan också nå 52 veckor med ”Världen är din”.

Ted i topp direkt

Uggla vann första Guldlistan. Det brukar vara så att de färskaste sakerna får flest röster eftersom de lever i folks medvetande?

- Ja, så är det, säger Carolina Norén. Det ska bli intressant att se hur 1980-talslåtarna står sig. Många pratar om ”Öppna landskap” som ett anthem. Är den det?

En annan gammal goding toppar Svensktoppen nu. ”Sol, vind och vatten” som Ted Gärdestad sjöng in 1973.

- Det är från det nya albumet med Teds sångröst till Peter Nordahls arrangemang, säger Carolina Norén. Just den låten testades aldrig till Svensktoppen 1973, men när den fick chansen i somras gick den rakt upp på första plats.

ANNONS EXTERN LÄNK

3 för 2 på damtrosor hos Lindex! Få den billigaste på köpet. Rabatten dras av i kassan. Handla här

Lindex

Publisert:

LÄS VIDARE

Så mycket tjänar 2017 års ”Så mycket bättre”-deltagare

ÄMNEN I ARTIKELN

Svensktoppen

Ulf Lundell

Marie Fredriksson

Björn Afzelius

Kikki Danielsson

Herreys

Carolina Norén