Martin Timells bok stoppas efter våldtäktsanmälan

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:

Martin Timells bok ”Hemmafixarbibeln” dras in av Norstedts förlag.

Beskedet kommer efter att den folkkäre programledaren anmälts för våldtäkt.

– Vi gjorde en bedömning att vi inte längre kan sälja den här boken och inte längre vill göra det, säger Eva Gedin, Norstedts förlagschef.

1 av 2 | Foto: Karin Tˆrnblom / IBL Bildbyr / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Martin Timell.

Martin Timells hantverkarbok ”Hemmafixarbibeln” dras in av Norstedts förlag, var Expressen först med att rapportera.

Boken är slutnoterad sedan två veckor tillbaka, och kommer inom kort att försvinna helt från internetbokhandlar, uppger förlagschefen Eva Gedin.

– Det beslutet tog vi redan för två veckor sedan efter det vi fick veta om det beteende och de värderingar som han stod för. Vi tycker inte de är acceptabla. Det var dock ingenting som vi när boken gavs ut 2013 hade någon vetskap om, säger hon till Nöjesbladet.

Är det vanligt att göra såhär?

– Nej, det är det ju inte. Och precis som sagts i andra publiceringsfrågor måste man titta noga på det enskilda fallet och se vad man kommer fram till. Men han var frontfigur för den här boken och vi tyckte inte längre att vi ville sälja en bok med honom som avsändare.

Beskedet kommer efter att programledaren polisanmälts för våldtäkt av en tidigare medarbetare på ”Äntligen hemma”.

TV4 har brutit med Timell

Timell ska ha stuckit handen innanför medarbetarens bikinitrosor när flera kollegor satt i en badtunna under en fest 2008. En förundersökning har inletts. Tv-profilen har också anklagats för sexism, rasism och homofobi.

Sedan anklagelserna offentliggjordes har TV4 brutit med Martin Timell och plockat bort alla hans program ur tablån.

”Hemmafixarbibeln” gavs ut 2013 och beskrivs som en handbok för den händige hemmafixaren. I boken ger Martin Timell tips om hur man bäst bygger sin egen altan, lägger golv och murar en grill. Bland medförfattarna finns ”Äntligen hemmas” före detta producent Daniel Röös.

Gav ut bok med rasistiska skämt

”Hemmafixarbibeln” är inte den enda bok Timell har på cv:t.

1995 släppte han ”Martins bästa och sämsta” som innehåller flera rasistiska och homofobiska skämt. Boken gavs ut av Forum, men har inte funnits i handeln på drygt 20 år.

”En bok med liknande innehåll skulle vara helt uteslutet för oss att ge ut idag. Det går fullständigt emot vår värdegrund”, har Adam Dahlin, förlagschef för Forum, tidigare skrivit i ett mejl till Nöjesbladet.

Kort efter TV4:s besked om att de stoppat ”Äntligen hemma” bad en ångerfull Martin Timell om ursäkt för sitt beteende.

– Jag har säkert gjort folk illa. Jag har säkert kört över människor. Gud ska veta att jag inte är guds bästa barn. Men jag vet vad jag vill och jag har haft makt över den här produktionen som har gått i 42 terminer. Jag tycker någonting och jag vill någonting och då är det klart att en del uppfattar det som maktmissbruk och det är jävligt tråkigt. Jag kan inte annat än be om ursäkt för det i sådant fall, sa han.

Publicerad:

LÄS VIDARE