Mejla

Fredrik Virtanen

Rätt med tv-licens via skattsedeln

NÖJE

Skattekverulanter kommer råma, public service-hatare kommer orera om ”statlig tv”.

Men framtidens public service finansieras bäst via skattsedeln.

Tv-apparaterna förändras men innehållet är kvar.
Tv-apparaterna förändras men innehållet är kvar.

Det är Jan Scherman, mästerlig murvel och före detta irriterande TV4-chef, som avslöjar public services framtid i en krönika i branschtidningen Resumé.

Enligt Scherman är alla åtta partier i den så kallade Public service-kommittén överens om följande presentation till kulturminister Alice Bah Kuhnke:

Maximalt betalas 1 300 kronor per år och skattebetalare. En viss progressivitet gör att 10 procent inte behöver betala alls och 20 procent får en reducerad avgift.

Jan Scherman scoopade att framtidens tv-licens blir samma som nu för ett vanligt hushåll men via skattsedeln.

Således blir det ungefär samma pris som nu för ett normalt hushåll med två vuxna. Men det kommer inte gå att smita eftersom Skatteverket är boss.

Det är inte helt lyckat att tvinga folk att betala. Och pedagogiskt kan det vara svårt att förklara för alla som bara har internet och en skärm.

Men alternativen är värre – under förutsättning att man tycker att SR, SVT och Utbildningsradion är viktiga. Alternativet vore enorma intäktsbortfall eftersom betalningsviljan kommer vara låg bland de generationer som växer upp med Netflix, fulnedladdning och Youtube.

Skatt blir trots allt bäst.

Utan SVT, P1 och P4 vore Sverige bara TV4, Aftonbladet och Mix Megapol

Det helt väsentliga är innehållets oberoende och att riksdagen, våra folkvalda, bestämmer över pengarna – inte ett klåfingrigt finansdepartement som plötsligt skulle kunna få för sig att pengarna hellre bör gå till, säg, elcyklar eller korv.

Minister Alice Bah Kuhnke får ett remissvar där alla partier är överens, enligt Scherman.

Helst borde public service-anslagen grundlagsskyddas så att inte en enda tokig riksdag kan förstöra bland det viktigaste vi har.

För så är det. Ett starkt och oberoende public service, som efter absolut bästa förmåga och etiska grundvalar arbetar efter journalistiska principer och kvalitetskrav, kommer inte vara mindre nödvändigt i framtiden.

Tvärtom, tyvärr.

Ingenting tyder på en minskning i utbudet av fejknyheter, konspirationsteorier och propagandasajter. Ingenting tyder heller på att kommersiella medier kommer ha råd att bevaka makten i småstäder eller leverera annat smalt men relevant innehåll.

Ett Sverige utan SVT, P1 och P4 vore ett Sverige med TV4, Aftonbladet och Mix Megapol – roligt men helt otillräckligt.

VECKANS…

”Dunkirk” – en lysande besvikelse.

…SKRÄCKHYRFILM. ”Get out”. Mycket udda, oväntad och cool film. Sylvasst om rasism men samtidigt gulligt om kärlek – och dessutom är det en skräckfilm. Emmyvinnaren Jordan Peele kan bli något enormt i manus- och regiväg. Extra plus, naturligtvis, för att återse Bradley Whitford, Josh Lyman från världens genom tiderna främsta tv-serie, ”Vita huset”.

Daniel Kaluuya i Jordan Peeles udda ”Get out”.

…ACTIONBIOFILM. ”Dunkirk”. Såg den till sist och blev – besviken. Tekniskt briljant men emotionellt fattig. Mästerliga Christopher Nolans ”Batman”-serie är ännu det största han gjort. Eller ”Inception”.

…GUBBPOPLÅT.Spent the day in bed”, gamle Morrissey är tillbaka och jag har väl inte direkt brytt mig om honom på sistone men en ny singel är en ny singel. Mozzis är en av de största någonsin och det är fint liv i den underlige popfågeln, 58 år numera och han stannar i sängen. Om inte annat leder till en The Smiths-fest.

Gael García Bernal spelar polis som jagar Pablo Neruda i konstnärlig film om Chile.

…KULTURBIOFILM.”Neruda”. Om den nobelprisvinnande (1971) poeten och förföljda kommunisten Pablo Neruda på flykt i Chile på 40-talet. Med ett ambitiöst meta-tema om författaren och dennes karaktärer som inte riktigt lyfter men gör filmen större än en vanlig biografi.

Jerry Seinfeld – inte så kul som han borde.

…TV-TRISTESS. ”Jerry before Seinfeld”, Jerry Seinfeld, Netflix, är lika rolig som Magnus Betnérs kalsonger. Eller Nour El Refais t-shirt. Eller David Batras fru. Oj så rolig jag är men ja, ni förstår. Besvikelsen är enorm när skaparen av ”Seinfeld” inte är tillräckligt kul. Här borrar han ner sig i karriärens början vilket borde varit tacksamt men det blir ytligt och opersonligt, och med återanvända skämt. Slappt. Eller så var Larry David det stora geniet, och hans ”Simma lugnt Larry” (”Curb your enthusiasm”) är tillbaka 1 oktober på HBO Nordic. Stort pepp. Enormt pepp.

Följ Fredrik Virtanen på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande texter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko SE

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

LÄS VIDARE

David Batra: Jag kan gå hur mycket back som helst

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Scherman

Public service

Fredrik Virtanen

Tv-recensioner

Alice Bah Kuhnke

Radiotjänst

Pablo Neruda