Siewert Öholms sommarhus är till salu

1 av 10 | Foto: Fastighetsbyrån
NÖJE

Siewert Öholms älskade sommarhus är till salu.

Den värmländska gården med anor från mitten av 1700-talet var hans vattenhål för rekreation och stillhet i över 30 år.

– Det har varit ett svårt beslut att sälja, men huset förtjänar en ägare som har tiden att ta hand om det, skriver sonen Oskar Öholm i ett sms till Nöjesbladet.

Foto: TT
Siewert Öholm dog i januari i år, 77 år gammal.

Siewert Öholm tillbringade gärna sin lediga tid i en Värmlandsgård i Ränkesed. Han köpte gården i början av 1980-talet tillsammans med sin fru Ann-Britt Öholm. Den blev hans återkommande plats för avkopplande aktiviteter. Nu är sommarstället till salu.

”Siewert älskade det här stället och det var hans vattenhål för rekreation och stillhet. Det har varit ett svårt beslut att sälja, men huset förtjänar en ägare som har tiden att ta hand om det”, skriver Oskar Öholm, en av Siewerts fyra söner, i ett sms till Nöjesbladet.

Utgångspriset för gården, som kallas Ränkegården, med tillhörande trädgårdstomt om 3 878 kvadratmeter ligger på drygt 2 miljoner kronor. Fastigheten byggdes 1747 och kommer med ett stycke gedigen historia – Den har varit allt från lärarbostad till soldatboende under andra världskriget.

”Även om Siewert renoverade och underhöll så var han alltid noggrann med att respektera husets historia och själ”, skriver Oskar Öholm vidare i smset.

Woody Allen ville köpa huset

Oskar Öholm minns hur hans pappa lade ner stor omsorg på sommarstället.

”Siewert har varit en offentlig person i hela mitt liv. Men just i Ränkesed var han inte programledare och samhällsdebattör, bara en pappa som snickrade på altanen eller målade om fönstren”, skriver han och fortsätter:

”Pappa brukade alltid skryta om att Woody Allen varit på en genomresa i Värmland, sett Ränkegården och kontaktat honom för att få köpa huset, men att Siewert vägrade sälja. Jag har ingen aning om det är sant, men vi har skrattat åt det många gånger.”

”Siewert kommer att spöka lite”

Köparen får dock inte bara en fastighet uppförd i timmer och med skiffertak mitt i natursköna omgivningar – det är mycket möjligt att Siewert Öholm fortsätter att hålla ett vakande öga på sitt älskade sommarhus, menar Oskar.

”Huset kan nog passa både en växande värmlandsfamilj och för dem som söker en klassisk Värmlandsgård som fritidsboende. Sen kanske den som köper får räkna med att Siewert kommer att spöka lite på övervåningen.”

Tv-profilen och debattören Siewert Öholm gick bort efter en tids sjukdom den 25 januari i år. Han föddes i Husby i Dalarna och är för många för evigt förknippad med SVT-programmen Kvällsöppet och Svar Direkt. Han diagnostiserades med cancer 2013. Han friskförklarades senare, men 2016 var sjukdomen tillbaka i levern.

Siewert Öholm blev 77 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM