Runar Sögaard döms till fängelse och näringsförbud

Ett år och åtta månaders straff för grovt skattebrott – ska överklaga

Hovrätten slår fast: det blir fängelse för Runar Sögaard.

Sammanlagt döms den förre predikanten till 1 år och 8 månader för bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Nu planerar Sögaard att överklaga till Högsta domstolen.

Hovrätten fastställer tingsrättens dom: Det blir fängelse för Runar Sögaard. Hovrätten ändrar även tingsrättens dom och dömer honom för grovt skattebrott och skattebrott.

De fastställer även att Runar Sögaard får näringsförbud under fem år räknat från dagen för tingsrättens dom.

Runar Sögaard
Runar Sögaard

Rättegången i hovrätten ägde rum 27 och 28 maj efter att Runar Sögaard överklagat tingsrättens dom.

Miljontals kronor inte bokförda

I februari 2019 dömdes den förra predikanten till ett år och åtta månaders fängelse för tre fall av grovt bokföringsbrott och 20 fall av skattebrott och dessutom gavs Runar Sögaard näringsförbud i fem år. Tingsrätten gjorde bedömningen att Runar Sögaard inte hade bokfört intäkter på flera miljoner under tre års tid. Samtidigt friades han för anklagelser om urkundsförfalskning.

Under tingsrättens förhandling hade Runar Sögaard vägrat att uttala sig. Eftersom försvarets huvudvittne, Runars pappa som också suttit i den aktuella bolagsstyrelsen, inte hade möjlighet att närvara vid rättegången och därför inte kunde lämna vad Runar Sögaard ansåg var avgörande vittnesuppgifter, avstod han helt från att försvara sig.

Men i hovrättsrättegången i slutet av maj valde Runar Sögaard att själva uttala sig. Han har hela tiden nekat till brott och istället hävdat att en person utanför bolaget varit ansvarig för den felaktiga bokföringen.

Vill överklaga till HD

När Aftonbladet träffade Runar tidigare i veckan, inför att domen skulle falla, var han nöjd över att ha haft möjligheten att ge sin bild i rätten.

– Jag har en bra magkänsla och har varit så lättad och glad över att jag äntligen har fått berätta vad som var fakta och vad som var verklighet, sa han då.

Samtidigt var Runar Sögaard också tydlig med att att en eventuellt fällande dom skulle överklagas till högsta instans.

– Ja, i vanliga fall brukar ju inte Högsta domstolen ta upp alla fall, men i den här saken är det så mycket som gör att det finns ett par livlinor som är väldigt tydliga. Men jag tror och hoppas att rättvisan ska segra och att sanningen ska segra, det har alltid varit mina deviser, sa Runar Sögaard några dagar före att domen meddelades.

Aftonbladet söker Runar Sögaard.

Runar Sögaard
Runar Sögaard
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN