SVT:s svar efter Hamids inlägg: ”Tar starkt avstånd”

”På spåret”-aktuella debattören Hamid Zafar har hånat judar och homosexuella på nätet, avslöjar Dagens Nyheter.

Nu tar SVT avstånd från hans inlägg.

– Uppgifterna ställer förstås hans medverkan i ”På spåret” i ett helt nytt ljus, säger Christina Hill, programchef SVT Göteborg.

Den hyllade debattören Hamid Zafar, 37, har under pseudonym uttryckt sig nedsättande om judar och hbtq-personer på nätet, visar en granskning som Dagens Nyheter publicerade på torsdagsmorgonen. Han har också haft ett konto på högerextrema sajter där han upprepade gånger skrivit antisemitiska inlägg.

Utöver sitt nuvarande jobb som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun är Hamid Zafar aktuell i SVT:s ”På spåret”. I vinter tävlar han i succéprogrammet tillsammans med journalisten Frida Boisen.

Nu tar SVT avstånd från hans inlägg på nätet.

Behöver mer tid

– Uppgifterna om Hamid Zafars tidigare aktiviteter i sociala medier är nya för oss och nådde oss i dag genom DN:s rapportering och ställer förstås hans medverkan i ”På spåret” i ett helt nytt ljus. Redaktionen tar starkt avstånd från hans tidigare uttalanden som strider mot allt vad vi står för, säger Christina Hill, programchef SVT Göteborg.

Årets säsong av ”På spåret” har premiär på SVT den 27 november. Hur kanalen ska hantera Hamid Zafars medverkan är inte klart.

– Programmen är inspelade och planerade för sändning inom kort. Vi behöver ytterligare tid på oss för att besluta hur vi ska gå vidare, säger Christina Hill.

Överväger att dra sig ur

Hamid Zafar har förklarat sina inlägg med att han var ung, sökande och frustrerad.

En argumentation som journalisten Irena Pozar, chefredaktör på VeckoRevyn, inte köper. Även hon deltar i höstens På spåret, dock i en annan kvalgrupp.

– Det här var fem år sedan, han är inte något barn. Jag är genuint chockad över hur lite ånger han uttrycker, jag ser bara dåliga förklaringar och noll tillstymmelse till ursäkt. Jag tycker mig inte se att han inte står för de här åsikterna i dag och det är helt fruktansvärt, framförallt i hans roll där han har mycket kontakt med nyanlända barn och verkar i utsatta områden.

Irena Pozar säger att hon förstår att SVT har en svår situation med en jätteproduktion där mycket redan är inspelat.

– Men om man inte skulle ta bort honom skulle jag starkt överväga att inte delta i programmet om jag behövde möta honom. Det här går inte att borsta bort, en person med de här åsikterna kan inte sitta okommenterat i Sveriges största underhållningsprogram.

SVT säger att man tar starkt avstånd från Hamid Zafars tidigare uttalande.
SVT säger att man tar starkt avstånd från Hamid Zafars tidigare uttalande.
Publisert:

LÄS VIDARE