Varningen – efter Joel Kinnamans lejonbild

Djurens rätt kritiska: ”Man ska vara väldigt säker”

NÖJE

Joel Kinnamans semesterresa med lejon har fått följare att reagera.

Nu varnar även Djurens rätt för äventyrsresor med lejon.

– Man ska vara väldigt säker på att det är en schyst industri, de flesta är inte det, säger Moa Richter Hagert på Djurens rätt.

Foto: Joel Ryan/AP
Joel Kinnaman.

Joel Kinnaman är på semester och njuter av det vilda livet i Sydafrika.

På sitt Instagramkonto har han delat med sig av en bild där han poserar med två lejon, till texten ”hade en fantastisk upplevelse när jag vandrade med lejon i morse”. Bilden har mötts av hejarop, men även kritik.

”Det är det värsta djurplågeriet av alla alternativ! Står högst på listorna över turistfällor! Drogade lejon gör det möjligt! Det är inget naturligt beteende för lejonen-att promenera med oss människor! Någon form av medicinering måste till för att lejonets naturliga instinkter ska hållas i schack.. Nej avstå!”, skriver en användare.

Djurens rätt varnar

”Totalt omoralisk bild idag. Många kämpar för djurens rätt att slippa va människors smycke! Besviken”, skriver en annan.

Moa Richter Hagert på Djurens rätt höjer ett varningens finger kring bilder av typen som Kinnaman tagit.

– Det går förstås inte att säga om de här lejonen är drogade eller inte, men det är extremt vanligt med troféjakt av lejon i Sydafrika. Den verksamheten är oftast sammanbunden med olika typer av volontärresor där lejonen används som turistattraktioner. Det är egentligen samma industri, som utnyttjar djuren två gånger: först som turistattraktioner och sedan för troféjakt, säger Moa Richter Hagert på Djurens rätt.

Enligt dem dödas varje dag 2–3 lejon vid troféjakter i Sydafrika.

”Ta inte bilder med vilda djur!”

Organisationen avråder människor från äventyrsmöten med lejon.

– Ska man umgås med vilda djur ska man vara väldigt säker på att det är en schyst industri, de flesta är inte det. Det är ganska populärt med sådana här bilder  även om folk börjat protestera. Vår generella rekommendation är att inte ta bilder med vilda djur någonsin, säger Moa Richter Hagert.

ARTIKELN HANDLAR OM