Marika Carlssons religiösa krock med Carola i SVT

Tog avstånd från kyrkan 2015: ”Inte det minsta orolig”

Marika Carlsson lämnade kyrkan i vredesmod för mer än sex år sen.

Men mötet med Carola Häggkvist i ”Stjärnorna på slottet” blev inte så spänt som man kunde väntat sig.

– Framför allt sa hon inte den klyschigaste meningen som varenda religiös människa säger till mig, säger komikern efter inspelningen.

Carola Häggkvist, 55, har varit öppen med sin tro sedan genombrottet. ”Stjärnorna på slottet”-kollegan Marika Carlsson, 48, som också varit djupt religiös, lämnade Pingstkyrkan i vredesmod 2015, efter att 22 pingstpastorer skrivit en debattartikel om att de vägrade viga homosexuella.

Nu möts de båda i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”. Inför premiären beskriver Marika Carlsson Carola som sin ”stora idol” sedan hon var barn.

– Så bara att få andas hennes luft kändes stort.

”Carola har högt i tak”

I programmet får man se Carola Häggkvists reaktion över Marika Carlssons affisch för humorturnén ”Jag är gud” där Marika avbildats som Jesus uppspänd på ett träkors.

– Jag kommer ihåg när jag såg den där affischen och jag tänkte att ”shoot, det var modigt sagt...”. Och så har man ingen kompass varifrån det kommer, säger den folkkära artisten i ”Stjärnorna på slottet”.

Marika Carlsson
Marika Carlsson

Men Marika Carlsson säger till Aftonbladet att hon inte var orolig över mötet med Carola trots att hon tagit avstånd från kyrkan.

– Inte det minsta orolig därför att Carola är en människa som har väldigt mycket respekt för andra människor och andras tro och åsikter, säger hon.

Marika Carlsson lyfter också fram att Carola inte försökte övertyga henne om att kyrkan förändrats sedan hon lämnade den.

– Framför allt har hon inte sagt den klyschigaste meningen som varenda religiös människa säger till mig, så här: ”Om du går med i kyrkan nu så är det inte likadant”. För det är det. Det är likadant. Carola är mer så att ”gör det du mår bra av”. Hon har väldigt högt i tak. Får jag respekt av en religiös människa så har den min fulla respekt tillbaka.

Får jag fråga var du står i din personliga tro nu?

– Jag är nog inte riktigt tydlig med det än. Jag tror inte på Gud och Jesus. Jag tror på nånting som är större än människan, mänskligheten, men vad det är vet jag inte. Det klassiska. Vill man stoppa in mig i ett fack så blir jag antagligen agnostiker.

Författaren David Lagercrantz, komikern Marika Carlsson, artisten Carola Häggkvist, skådespelaren Grynet Molvig och komikern Per Andersson i ”Stjärnorna på slottet” 2022.
Författaren David Lagercrantz, komikern Marika Carlsson, artisten Carola Häggkvist, skådespelaren Grynet Molvig och komikern Per Andersson i ”Stjärnorna på slottet” 2022.

Planerar efterfest

Carola Häggkvist säger att hon uppskattade att höra Marika Carlsson förklara varför hon lämnade kyrkan och varför hon valde namnet ”Jag är gud” på sin föreställning.

– Det handlar ju om kunskap och att man lär sig att förstå varifrån man kommer och vad man har i bagaget. Då blir det respektfullt och då blir det en dialog, säger hon till Aftonbladet.

Efter inspelningen av ”Stjärnorna på slottet” hoppas Carola Häggkvist på att få tillfälle att prata mer om sin tro och Marika Carlssons olika syn på religionen.

– Hon vill veta mer om hur jag kanske har min tro så levande idag, med allt som jag också gått igenom, men det hann hon nog inte fråga riktigt, så det kan vi kanske prata mer om nån annan gång. Vi har redan satt datum för efterfest, tänkte jag säga, men återträff faktiskt, säger Carola Häggkvist.

”Stjärnorna på slottet” med Marika Carlsson i centrum sänds 1 januari 21.30 på SVT1.

Publisert:

LÄS VIDARE