Doldisen i ”Vår tid är nu” om rollen som Ninas avskydda make

Hannes Fohlin: Någon har kommit fram på krogen och sagt ”Jag hatar Erik”

Hannes Fohlin som Erik i ”Vår tid är nu - 1951”.
Hannes Fohlin som Erik i ”Vår tid är nu - 1951”.

Miljoner tv-tittare älskar SVT-serien ”Vår tid är nu”. Få tycker om Erik, maken som står mellan Ninas och Calles kärlekshistoria.

Något som Hannes Fohlin, 31, som spelar Erik har fått känna av.

– Någon har kommit fram på krogen och sagt: Jag hatar Erik. Tittarna hejar absolut på Nina och Calle. Den förbannade kökspojken, säger han och skrattar.

När Hannes Fohlin säger så om Charlie Gustafssons rollfigur, är det verkligen sagt med glimten i ögat. De är bästa kompisar.

– Gud, ja, det finns ingen rivalitet i vanliga livet, utanför fiktionen. Vi har gjort massor av grejer ihop. Håller båda två på Hammarby. Damerna gick ju upp i allsvenskan, eländet med killarna är en annan sak. Charlie och jag har även spelat i samma korplag i fotboll, säger Hannes.

Provspelade för en annan roll

Han gick sista året på Teaterhögskolan i Göteborg när de sökte folk till tv-serien. Han prövade för en annan roll, men fick den som kvinnliga huvudpersonen Ninas (Hedda Stiernstedt) make Erik. Han som vill få bort henne från krogvärlden i Stockholm, till den rika familjens herrgård i Skåne.

– Erik har alltid varit lite missförstådd. Han är en klassisk 1950-talsman. Jobbar mycket. Men han tar också ansvar för deras dotter, i stället för att låta någon piga sköta det. För mig är han både väldigt konservativ och lite modern, säger Hannes.

Han får i specialsäsongen ”Vår tid är nu – 1951” både visa sig mer sårbar och får lite större utrymme än tidigare.

– Tidigare har det varit lite otacksamt. Reaktionerna har varit att Erik bara har förstört för Ninas och Calles kärlekshistoria. Nu är det som att både jag och Erik får lite upprättelse.

Pappa grundade teater

Hannes Fohlin har vuxit upp i Stockholm. Hade en dramalärare, en riktig eldsjäl, i plugget som lät eleverna spela teater. Där väcktes intresset. Och en skådespelande pappa som var med och grundade Orionteatern 1983.

I 22-23-årsåldern tog han tag i tanken på att bli skådespelare. Kom in och började plugga i Göteborg. Och blev förtjust så fort han hamnade på ett filmset, även om det inte blev så mycket av scenerna i ”Monica Z” och en Maria Lang-deckare.

– Flirtscenen med Edda Magnason ströks innan vi skulle spela in den. Och jag hade en replik mot Tuva Novotny.

Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) och Calle Svensson (Charlie Gustafsson) i ”Vår tid är nu”.
Nina Löwander (Hedda Stiernstedt) och Calle Svensson (Charlie Gustafsson) i ”Vår tid är nu”.

Men sedan följde lite större roller i Beck-filmen ”Den tunna isen” och framför allt i SVT-serien ”Systrar 1968”. Och rollen som Erik i ”Vår tid är nu” har gett ringar på vattnet. Redan inspelade är två Viaplay-serier, ”Två systrar” och ”With one eye open”. Han är också med i nya ”Utvandrarna”-filmen.

Och just nu kan man på Viaplay se internationella thrillerserien ”The head”, om en forskningsstation vid Sydpolen.

– Det är en miniminiroll men jag var med och filmade länge både på Teneriffa och på Island. En japansk popstjärna har en roll, så nu ligger serien etta på tittartoppen i Japan. Det är lite kittlande, att man kan nå så mycket folk globalt.

Gör roll i ny SVT-serie

Han har också en roll i SVT:s redan i förväg omtalade polisserie ”Tunna blå linjen” som startar om några veckor. Gör entré i en het sexscen med en av seriens kvinnliga poliser.

– Jag är supernöjd med de scenerna i den serien. Och mot Gizem (Erdogan) som är otrolig att spela mot!

Hannes Fohlin är så entusiastisk inför sitt jobb, att han säger:
– Det är magiskt att vara på ett filmset… jag skulle kunna bo där!

”Vår tid är nu - 1951” finns på SVT Play, det fjärde avsnittet sänds i SVT1 lördag kl 21.00.

Publisert:

LÄS VIDARE