Dödsskjutningar – bara timmar innan finalen

Publicerad:
Människor samlar ihop sina tillhörigheter i ruinerna av en byggnad i Donetsk som träffades av granatbeskjutning i februari i år, då både regerings- och rebellkontrollerade områden utsattes för beskjutning.
Foto: Alexander Ermochenko/AP/TT
Människor samlar ihop sina tillhörigheter i ruinerna av en byggnad i Donetsk som träffades av granatbeskjutning i februari i år, då både regerings- och rebellkontrollerade områden utsattes för beskjutning.

NÖJE

KIEV. Fyra civila har dödats i östra Ukraina – bara timmarna innan finalen i Eurovision Song Contest började i Kiev.

Efter dödsskjutningarna ställer den ukrainske presidenten Petro Poroshenko in sitt Eurovision-besök.

Över hundra miljoner tv-tittare följer just nu finalen av Eurovision-finalen i Kiev.

Samtidigt som artister, journalister och tusentals turister har samlats i huvudstaden har kriget i östra Ukraina skördat ytterligare fyra civila offer, tre män och en kvinna. Det uppger en ukrainsk regeringstjänsteman som på Facebook anklagar ryska ockupationsstyrkor för att ha granatbeskjutit ett vanligt bostadsområde i staden Avdiivka, som är en förort till Donetsk.

Det fick den ukrainske presidenten Petro Poroshenko att ställa in sitt Eurovision-besök.

– Jag planerade att gå på finalen med Marina (hans fru red. anm.). Men efter beskjutningar i Avdiivka och dödandet av oskyldiga civila, bestämde jag mig för att ställa in min närvaro på Eurovision-finalen, skriver han på Facebook.

14 döda hittills i maj

De senaste dödsoffren gör att de ukrainska myndigheterna beräknar att 14 personer, civila och soldater, dödats av ryska styrkor hittills under maj månad. Det mest stridsdrabbade området ligger cirka 50 mil öster om Ukrainas huvudstad Kiev, där just nu en vinnare ska koras i Eurovision.

Det var i februari 2014 som Ryssland annekterade Krimhalvön i Ukraina. Sedan dess har konflikten mellan länderna blivit allt mer ansträngd och över 10 000 människor har mist livet på grund av konflikten.

Förra året vann den ukrainska artisten Jamala med bidraget ”1944”. Hon härstammar från krimtatarerna och låten är inspirerad av Stalins deportering av folket 1944, vilket hon har jämfört med Rysslands annektering av Krim 2014.

Publicerad: