Schlager 2017

PRESENTERAS AV

Bettan, Lotta... och Owe Thörnqvist, 87

Här laddar Mellons äldsta debutant – med två schlagerdrottningar

avTorbjörn Ek

1 av 4

Owe Thörnqvist, 87, laddar i Florida inför Melodifestivalsdebuten.

Och på stranden sprang han på två riktiga schlagerdrottningar: Lotta Engberg och Elisabeth Andreassen.

Nej, det här är inte en ny upplaga av Kikki, Bettan & Lotta med Kikki Danielsson utbytt mot Owe Thörnqvist, 87.

Men Melodifestivalens äldsta deltagare någonsin kunde passa på att be två riktiga schlagerveteraner om råd när han sprang på Lotta Engberg, 53, och Elisabeth Andreassen, 58, på stranden i Sarasota i Florida härom dagen.

Engberg har tävlat sju gånger i Melodifestivalen och har en seger i bagaget, med ”Fyra bugg och en coca cola” 1987. Elisabeth Andreassen å sin sida har tävlat i Melodifestivalen sex gånger och i den norska uttagningen till Eurovision song contest lika många gånger. I Sverige har hon vunnit en gång, I Norge hela tre gånger och dessutom kan hon ståta med en seger i Eurovision song contest, 1985 med ”La det swinge”.

Skrev dikt

Owe Thörnqvist tävlar i Melodifestivalens tredje deltävling, i Växjö den 18 februari, med låten ”Boogieman blues” och det gör honom till den äldsta artisten i Melodifestivalens historia. Tre gånger tidigare har han tävlat som låtskrivare. 1962 med ”När min vän” som kom tvåa med Monica Zetterlund som artist och han skrev också låtar som tävlade 1963 och 1965.

Vilka råd Owe Thörnqvist fick på stranden i Florida är ännu oklart. Men Owe är där för att ladda upp inför sin Melodifestivalsdebut och fördriver dagarna med att samla snäckor på stränderna. Och efter mötet med schlagerdrottningarna passade han på att dikta ihop en vers till damernas ära som Nöjesbladet gärna sprider vidare.