Carolina Gynning

Carolina Gynning: ”Big brother räddade mig”

avJan-Olov Andersson

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
Carolina Gynning.

Psykisk ohälsa och art therapy är temat på årets upplaga av Affordable Art Fair, Nordens största konstmässa.

Då var det självklart för Carolina och Agneta Gynning att skänka varsitt konstverk.

– Jag har ju själv lidit mycket av psykisk ohälsa. Att bli inlåst i ”Big brother” räddade mig. Tre månader utan droger. Sedan började jag måla på allvar, säger Carolina till Aftonbladet.

Konstmässan Affordable Art Fair äger rum 10-13 oktober i Nacka strax utanför Stockholm.
Tillsammans med Carolina Gynning, 40, och hennes mamma, skulptrisen och galleristen Agneta, 67, fokuseras årets välgörenhetsprojekt på psykisk ohälsa och art therapy. De skänker intäkterna från varsitt konstverk, I surrender respektive The survivor, plus 10 procent av allt de säljer till Mind, en ideell organisation som förebygger psykisk ohälsa genom att erbjuda medmänskligt stöd, sprida kunskap och bilda opinion.

– Affordable Art Fair hörde av sig till oss. Då kände jag som själv lidit av psykisk ohälsa att det passar väldigt bra, då många av mina senaste verk handlar just om det, säger Carolina.

– Det kändes viktigt att stötta Mind som inte har så stora resurser, säger Agneta.
Carolina och Agneta berättar om sina olika erfarenheter när det gäller hur Carolina har mått från och till.

– Jag har haft mycket panikångest och ångest ända sedan jag var liten. Då visste jag ju inte vad det var. När andra personer sedan började prata om man kan ha ångest och att det blir som ett mörker, då tänkte jag: Åh, det är ju det jag har, säger Carolina.

– Det tog lång tid för mig att begripa det, det var inte så uppenbart i början. Carolina har alltid varit en energisk och livlig flicka. Sedan levde du ju livet där i några år, säger Agneta och tittar mot Carolina.

– Man kan väl säga att jag använde fel metod i några år för att dämpa ångesten. Då var det alkohol och droger. I början mår du bra av drogerna, sedan blir det bara sämre, säger Carolina.

– Som mamma förstod jag aldrig det där med droger. Du lyckades dölja det för mig när jag hälsade på i Paris och Milano, säger Agneta till Carolina.
Många kanske tror att tiden i tv-programmet ”Big brother”, som Carolina vann 2004, var början på hennes stundtals skandalomsusade liv. Egentligen var det tvärtom.

– När jag blev inlåst i ”Big brother”, det räddade mig, då blev det tre månader utan inga droger alls. Det sjuka är att jag fick en riktig jävla tankeställare. Är det det här livet jag vill leva? Jag kände mig bara tom. Det var bara destruktivt, säger Carolina.

– Du bestämde dig för att ta tag i livet, säger Agneta.

När Carolina kom ut ur huset, hyrde hon ett hus på Ibiza och började måla på allvar.
Nu omsätter hennes konst 30 miljoner kronor om året. Agneta har galleri i Limhamn i Malmö och arrangerar dotterns utställningar. Och även hennes skulpturer säljer bra.

Art therapy – mår man bättre av att måla tavlor?

– Över huvud taget att vara kreativ. Om man sedan skriver, dansar eller målar tavlor eller tränar är bra, säger Agneta.

Kan man må bättre av att titta på konst?

– Det tror jag också. Det kan väcka tankar som gör att man måste bearbeta någonting. Eller så ger det bara en behaglig känsla. säger Agneta.

Som ibland tycker det är halvjobbigt att se vilka tavlor dottern har målat just på temat psykisk ohälsa.

– De tavlorna är väldigt tydliga, det kan vara tufft att titta på som mamma, när man förstår att ens barn inte alltid mått så bra.

ARTIKELN HANDLAR OM