Gladys del Pilar mötte superstjärnan Whoopi Goldberg

Ska göra hennes roll igen

avJan-Olov Andersson

För andra gången ska Gladys del Pilar i höst tackla en roll som Whoopi Goldberg har gjort känd.

Nu har de båda träffats.

– Första minuterna var det pirrigt. Sedan sa jag till mig själv: Skärpt dig! Jag har inte åkt till New York för att vara starstruck, för att vara ett fan, säger Gladys del Pilar till Aftonbladet.

1 av 2 | Foto: Pontus Höök
Gadys del Pilar och Whoopi Goldberg.

Whoopi Goldberg, 63, och Gladys del Pilar, 51. De har två roller gemensamt.

Den amerikanska stjärnan fick en Oscar för rollen som Oda Mae Brown i filmkomedin ”Ghost (1990). Gladys del Pilar gjorde succé i samma roll när musikalen ”Ghost” spelades på Chinateatern i Stockholm från hösten 2018 fram till och med tidigt denna vår.

Goldberg gjorde sedan åter succé i filmen ”En värsting till syster” (1992) i rollen som Deloris, en nattklubbssångerska som får maffian efter sig och tvingas gömma sig i ett nunnekloster. Mycket förändras i klostret när Deloris uppdaterar gospeln i kören med moderna discoinfluenser.

År 2009 kom musikalen, med filmens originaltitel ”Sister act”. Whoopi Goldberg spelade rollen i London, sedan har hon varit med och producerat den i ett tjugotal länder, allt från på japanska i Tokyo till zulu i Johannesburg och maori i Nya Zeeland.

”Hon var så ödmjuk”

Nu får ”En värsting till syster” nordisk premiär på Chinateatern i Stockholm 11 september.
Ännu en gång tacklar Gladys del Pilar samma roll som Whoopi Goldberg.

Och nu har hon alltså fått träffa henne, ett möte som ägde rum en förmiddag i Whoopi Goldbergs loge innan hon drog igång sitt vardagliga jobb med tv-showen ”The view”, ett måndag-fredag-program lite i samma anda som Malou von Sivers ”Efter tio” i TV 4.

– Hon var så avslappnad och ödmjuk att den pirriga nervositeten försvann snabbt, säger Gladys på telefon från New York.

Gav råd om rollen

Vad pratade ni om?

– Hon visste att jag har gjort hennes roll i ”Ghost” på scen. Och hon visste ju att jag skulle göra rollen nu i ”En värsting till syster”. Hon berättade om hur hon såg på Delores, hur hon bara har nunnorna som vill skydda henne, att man i historien ser vad vänskap betyder, hur man ställer upp för varandra. Det hon sa fick mig att tänka på en hel del saker kring rollen.

– Jag frågade henne om skillnaden mellan att göra rollen på film och på scen. Storyn är likadan, men skiljer sig ändå lite.

– Det rakaste tipset hon gav mig var: Bara kör och se till att alla har det kul.

ARTIKELN HANDLAR OM