Labans mamma firar 90 år

Inger Sandberg skapade världens snällaste spöke

I går söndag fyllde folkkära författaren Inger Sandberg 90 år.

Bemärkelsedagen firades på ålderdomshemmet där hon numera bor.

– Det blev jordgubbstårta och kaffe utomhus, säger barnbarnet Dan Lundqvist till Aftonbladet.

Inger Sandberg skrev om spöket Laban. hennes man Lasse var den som tecknade världens snällaste spöke. Nu fyller Inger 90 år.
Inger Sandberg skrev om spöket Laban. hennes man Lasse var den som tecknade världens snällaste spöke. Nu fyller Inger 90 år.

Vid sidan om barnbokskaraktärer som Pippi Långstrump och Bamse så är Lilla spöket Laban och Lilla Anna högt älskade figurer som är skapade av författarduon Inger och Lasse Sandberg. Hon skrev böckerna och maken Lasse illustrerade dem.

På söndagen fyllde Inger Sandberg 90 år, något som firades av familjen på ålderdomshemmet där Inger bor.

– Igår firade vi i familjen henne. Det har ju varit lite fram och tillbaka i dessa coronatider eftersom Inger bor på ålderdomshem, men det firades med jordgubbstårta och kaffe utomhus, det var mysigt och Inger mår bra, säger Dan Lundqvist, barnbarn till Inger och Lasse och vd för företaget Tre Sandberg som äger och förvaltar rättigheterna.

– Min pappa Niklas Sandberg startade företaget och hjälpte Inger och Lasse med rättigheter och merchandiseprodukter, men han lever tyvärr inte längre, han gick bort i cancer för några år sedan.

Jättestolt över Laban

Dan Lundqvist förklarar att farmor Inger är glad över vad hon och Lasse åstadkommit.

– Hon är självklart jättestolt över det som hon och Lasse skapat och att det har hållit över så lång tid, Laban och Lilla Anna är fortfarande aktuella. Inger var tidigt väldigt aktiv att åka runt i världen och föreläsa och hon älskade att läsa för barn, säger Dan och fortsätter:

– Hon började som lärarinna, sedan tyckte hon det saknades bra barnböcker med pedagogik i. Många av deras böcker tar upp värdegrundsfrågor, de underlättar att förklara svårigheter för barn så de förstår. Vi får ofta ofta mail från förskollärare som tackar för att böckerna finns, som ”Vit och svart och alla de andra”, som förklarar att vi ser olika ut och vikten med det eller ”Nej sa lilla P”  som också är en fantastisk bok om att våga säg nej och inte följa med någon man inte känner. Det kan vara svåra ämnen att ta upp, men läser man de här böckerna så kommer man in på det automatiskt.

Lilla spöket Laban.
Lilla spöket Laban.

Inger och Lasse Sandbergs böcker är inte bara populära i Sverige, de har en stor skara fans utomlands.

– De är översatta till 33 olika språk, de finns mer eller mindre överallt. Böckerna säljer väldigt bra i Japan, det är faktiskt så att Lilla Anna blev väldigt populär där och banade vägen för Laban. Annars är det alltid tvärtom. De var lite skeptiska i början, de har en kultur där man inte gillar spöken, man inte köper sådana böcker, men det är ju världens snällaste spöke så de börjar ta honom till sig.

Riktigt radarpar

Maken Lasse gick bort 2008, det känns som att de var som ler och långhalm?

– Så var det. Sedan de började skapa barnböcker, det är väl 55 år sedan, så satt de mer eller mindre ihop. De satt hemma och jobbade, Inger skrev och Lasse tecknade. Så när Lasse gick bort var det tufft och kanske extra jobbigt när man också är så starkt förknippade med varandra. Man säger ju Inger och Lasse som en person. Nu var Lasse gammal när han gick bort så han fick ett långt liv. Sedan förlorade hon också Niklas, min pappa, så det var några väldigt tuffa år att först förlora sin man och sedan sin son.

Det finns Astrid Lindgrens värld och Bamses värld och visst har det funnits planer på något liknande med Inger och Lasse Sandbergs figurer

– För 15 år sedan var det aktuellt att göra en Laban-värld här i Karlstad, men det var omständigheter som gjorde att det inte blev av. 

Men vi är jättestolta som familj och det är otroligt att de skapade barnböcker som vi barnbarn kan jobba vidare med.

Publisert:

LÄS VIDARE