Lugn musik tröstar i karantäntider

Av:  Hilda Djupenström/TT

Fler lyssnar på lugn musik och meditationspoddar när social distansering krävs. Arkivbild.
Fler lyssnar på lugn musik och meditationspoddar när social distansering krävs. Arkivbild.

Den sociala distanseringen för att minska coronavirusets spridning har förändrat hur vi lyssnar på musik, enligt uppgifter från Spotify. Många söker lugn i meditationspoddar och stillsam musik – och fler än tidigare lyssnar på nyhetspoddar.

Musikströmningen världen över har förändrats sedan stora delar av världen begränsat sina sociala kontakter utefter rådande situation med coronavirusets spridning globalt, kan Spotify konstatera efter att ha tittat närmare på lyssningsbeteenden mellan 19 till 25 mars.

Musiken som strömmats under den här perioden har varit lugnare, mer instrumental och med lägre energi än vanligt. Man ser också att man lyssnar mindre på spellistor som är utformade för sociala sammanhang, så som middagar och fester.

De poddar som valts har i större utsträckning handlat om meditation och nyheter. Även konsumtionen av familj- och barninnehåll har ökat – liksom innehåll som berör yoga, löpning och matlagning.

Men det är inte bara innehållet som förändrats, utan också hur lyssnarna delar med sig av sitt innehåll till andra.

"Vi ser också att fler gemensamma spellistor skapas och delas, där två eller fler användare lägger till låtar i samma spellista. Ett tydligt bevis på att vi vill njuta av musik tillsammans även under social distansering”, skriver Johan Seidefors, nordisk innehållschef för Spotify, i ett pressmeddelande.

Publisert: