BBC stoppar ”Pang i bygget”-avsnitt

”Innehåller rasistiska glåpord” – John Cleese rasar mot beslutet

Ett avsnitt av ”Pang i bygget” har stoppats av BBC.
Ett avsnitt av ”Pang i bygget” har stoppats av BBC.

BBC har stoppat ett avsnitt av kultserien ”Pang i bygget”.

Avsnittet med den klassiska repliken ”Don’t mention the war” påstås innehålla rasistiska glåpord – men beslutet får John Cleese att gå i taket.

– Om folk är för korkade för att förstå, vad kan jag säga? säger han till sajten The Age.

”Pang i bygget” blev en omedelbar framgång när serien sändes på 70-talet och har sedan dess visats i repris på tv-kanaler över hela världen. Men nu stoppar brittiska BBC, som producerade den kultförklarade humorserien, ett av avsnitten från sin streamingtjänst UKTV, uppger The Guardian.

En talesperson för UKTV säger till The Guardian att avsnittet har plockats bort och ska ses över för att det ”innehåller rasistiska glåpord”.

Serien som i original heter ”Fawlty Towers” och utspelar sig på ett hotell med samma namn, gjordes i två säsonger, 1975 och 1979 och spelades in i totalt 12 episoder.

Det stoppade avsnittet lär seriens tittare minnas inte minst för den klassiska repliken ”Don’t mention the war”. Det sändes första gången 1975 och i en scen använder hotellets stamgäst major Gowen grovt rasistiskt språk när han berättar en anekdot om ett kricketlag från Västindien. Bland annat förekommer n-ordet tre gånger.

John Cleese och Ballard Berkeley som Basil Fawlty och major Gowen.
John Cleese och Ballard Berkeley som Basil Fawlty och major Gowen.

Kan förses med varning – eller klippas om

Det avsnittet klipptes bort ur BBC:s sändningar redan 2013, och många andra tv-bolag har följt efter, men i versionen av ”Pang i bygget” som finns på Netflix finns det rasistiska utbrottet fortfarande kvar, uppger Guardian.

Det är dock oklart om majorens ord fortfarande varit med i den versionen av ”Pang i bygget” som visats på UKTV.

I samma avsnitt ses dock John Cleeses trångsynta och intoleranta karaktär Basil Fawlty också chockeras över att behöva behandlas av en läkare med mörk hudfärg.

”UKTV skriver på Twitter att de tillfälligt har plockat bort episoden.

”Avsnittet innehåller rasistiska glåpord så vi har plockat bort det medan vi ser över det. Vi går regelbundet igenom äldre innehåll för att försäkra oss om att det möter publikens förväntningar och vi är särskilt uppmärksamma över förlegat språkbruk”, skriver kanalen.

”Några program förses med varningar, andra klipps om. Vi vill ta tid på oss för att överväga våra möjligheter med det här avsnittet”.

John Cleese är kritisk till beslutet att stoppa avsnittet.
John Cleese är kritisk till beslutet att stoppa avsnittet.

John Cleese: ”Korkade”

Men seriens skapare och huvudrollsinnehavare John Cleese, 80, har gått i taket över beslutet att stoppa ”Pang i bygget”-avsnittet.

– En sak som jag har lärt mig under de senaste 180 åren är att folk har väldigt olika typer av humor. Några förstår att om du sätter nonsensord i munnen på någon som du vill driva med så kablar du inte ut deras åsikter, du driver med dem, säger den brittiska skådespelaren till sajten The Age.

– Majoren var en gammal fossil, en kvarlämning från årtionden tidigare. Vi stöttade inte hans åsikter. Vi drev med dem. Om folk är för korkade för att förstå det, vad kan jag säga?

I intervjun kritiserar Cleese BBC-cheferna för att vara för ängsliga.

– Många som bestämmer på BBC försöker bara klänga fast vid sina jobb. Om några få personer jagar upp sig är det lättare att pacificera dem hellre än att stå på sig som de skulle ha gjort för 30 eller 40 år sedan, säger han till The Age.

Publisert:

LÄS VIDARE