Efter kritiken mot skandalfilmen – Viaplay pudlar

Barnföräldern: Viaplay borde ta ansvar

avNatalie Demirian

Publicerad:

Misshandel av barnarbetare i Thailand, knark och svordomar är bara några komponenter i ”Rutig ninja”.

Trots det låg den animerade filmen i barnfilmskategorin på Viaplay. Men efter kritik från föräldrar pudlar nu streamingtjänsten.

– Min sexåring undrar nu vad ett ”kukhuvud” är, säger föräldern Joakim Hansen.

Det var under våren som den omtalade danska filmen ”Rutig ninja” fick premiär. Samma upphovsmän gjorde för 15 år sedan filmen ”Torkel i knipa”, och båda filmerna har varit stora publiksuccéer på bio i Danmark.

På streamingtjänsten Viaplay fanns filmen att titta på i barnfilmskategorin. Något som föräldern Joakim Hansen, 46, tycker är helt fel.

– Det här är första gången jag engagerar mig i något sådant här, men jag blev upprörd när min sexårige pojke såg filmen. Jag var inte där först när han tittade på den och när jag sedan hörde alla fula ord så stängde jag av direkt, säger han.

1 av 2 | Foto: VIAPLAY
Viaplay.

Kritik från flera

Efter att Joakim Hansen själv såg filmen för att veta vad den handlade om skrev han till Viaplay och frågade varför den var kategoriserad som en barnfilm.

– De svarade att jag inte är ensam om att notera det här. Jag sa om vi nu är flera som har hört av sig, vad gör de åt det då? Då fick jag svaret att det inte är så mycket att göra. De tänkte inte ändra något, utan sa att det är en ”udda film” och att bolaget har släppt en liknande film tidigare.

Han tycker att Viaplay hanterade ärendet på ett felaktigt sätt, och menar att de borde ta ansvar.

– Antingen borde filmen ligga i en annan kategori, eller så borde de ta bort den helt. De får ju visa vilka filmer de vill, det struntar jag i, men tanken är ju inte att småbarn ska se sådana här filmer.

”Kukhuvud” och ”horunge”

Nu frågar sexåringen sin pappa om svordomarna han hörde i filmen.

– Filmen börjar med en misshandel av en barnarbetare i Thailand och sedan är det en sjöman som berättar att hans son åkte in för innehav av tio gram kokain. Sedan fortsätter det med hårda ord som ”kukhuvud” och ”horunge”. Min sexåring undrar nu vad ett kukhuvud är, vad svarar man då?

Barnfilmskategorin borde vara en trygg zon, menar Joakim Hansen.

– Jag låter inte mina barn härja fritt på internet själva, där vet man att två knapptryckningar fel så kan man hamna inne på vad som helst. Men jag tycker att barnkategorin på Viaplay borde vara safe.

Viaplay pudlar

När Aftonbladet hör av sig till Viaplay om kritiken har man nu beslutat att byta kategori på filmen.

”’Rutig ninja’” har en åldersgräns på 12 år vilket står i presentationen av filmen på Viaplay. Vi beklagar att föräldrar reagerat på innehållet och om de anser att ålderskategoriseringen inte varit tydlig nog. Vi har nu flyttat ’Rutig ninja’ i Viaplay-tjänsten så att den inte ligger under kategorin barnfilmer längre och hoppas att det då blir tydligare för tittarna”, skriver Susanne Nylén, presschef för NENT Group i Sverige, i ett mejl.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Viaplay