Annika Jankell: ”Jag läste FASS som andra läser romaner”

Levde som medberoende i relationen med Thorsten Flinck

Annika Jankell levde som medberoende i flera år under sin relation med Thorsten Flinck.

I podcasten ”Katarina Hahr möter” berättar Jankell att hon utvecklades till en blodhund som började sniffa upp och leta efter gula recept i fickor.

– Jag läste FASS som andra läser romaner, säger hon.

Thorsten Flinck, 58, har berättat öppet om sitt tidigare missbruksproblem och nu öppnar Annika Jankell, 57, upp om hur det var att leva som medberoende med honom. I Sveriges Radios podcast ”Katarina Hahr möter” berättar journalisten Jankell om hur ingen först ville se problemet:

– Det som var svårt var att han var otroligt fräsch, snygg och vacker och hyllades som Bergmans arvtagare. Alla ville hänga med Thorsten eller jobba med honom. Det var verkligen David mot Goliat när jag började inse att han hade allvarliga problem. Ingen ville se i början, säger hon i podden.

Annika Jankell, som har döttrarna Happy Jankell, 25, och Felice Jankell, 27, med Flinck, berättar att hans missbruk gjorde att hon blev som en blodhund som började sniffa upp och leta efter gula recept i fickor.

– Jag läste FASS som andra läser romaner.

– När man blir medberoende för man en ganska tyst kamp därför att man vill inte att omvärlden ska veta. Herregud, det är ju mina barns far så jag tog ganska snabbt på mig att det här är nånting som jag måste göra. Ansvaret ligger på mig.

Jankell: ”Blir vansinnig”

Med tiden blev det mer och mer uppenbart att Thorsten Flinck var fast i ett svårt drogmissbruk och i efterhand har Jankell fått frågor som ”Hur kunde du skaffa barn med Thorsten Flinck?”.

– Jag blir vansinnig. Det är så jäkla grunt och aningslöst när man kläcker ur sig såna grejer. Jag vill bara trycka upp dem mot väggen och ge dem en örfil, för det är så jäkla dumt att säga en sån sak. Vad vet vi om människor? Vad vet vi om varandra? Vad ger någon rätten att uttrycka sig så banalt? säger hon och fortsätter:

– Vi talar om en människa som var helt fantastisk, som råkade gå vilse i ett tablettmissbruk som eskalerade.

”Lätt att känna skuldkänslor”

Annika Jankell säger att medberoende också är ett missbruk och att man kan få återfall. Just nu bor hon hemma hos sin mamma som drabbats av Alzheimers.

– Jag har lätt för att känna skuldkänslor, jag vill vara alla till lags, framför allt min mamma som jag lever lite i symbios med. Jag står henne oerhört nära och hon har blivit sjuk och jag har flyttat hem till henne.

Samtidigt försöker hon ta lärdom av det som hon har varit med om.

– Man ska bära sina sår som medaljer. Jag tror att det är en inställning som jag har. Varje gång som du reser dig ur en depression eller olycklig kärlek, vad det nu än är, är man på grund av det här såret lite klokare och lite vackrare. De här små defekterna man får av att gå igenom plågsamma saker gör en till människa.

Flinck om tidigare missbruket

Thorsten Flinck skrev själv om sitt tidigare missbruk i självbiografin från 2016 ”Thorsten Flinck : En självbiografi - kom och skratta åt Lilleputt” och också berättat om det i flera intervjuer. När han gästade ”Vänligen Lars Lerin” i januari 2017 berättade han att han varit fräsch sedan länge, men att stämpeln som missbrukare var svår att tvätta bort.

– Jag tror aldrig jag kommer in på en teater igen. Jag har varit fräsch nu lång tid, folk tror fortfarande att jag ligger i rännstenen med kanyl i armvecket så det tror jag aldrig kommer hända, sa han i programmet.

Nöjesbladet har sökt Annika Jankell.

Publisert:

LÄS VIDARE