Teater

Ibsen, Jeppe och drive-in-teater på svenska sommarscener

Lista: Här är årets sommarteatrar

Av: 

TT

NÖJE

Sveriges sommarscener bjuder på allt från norrländsk drive-in-teater till Ibsen och Aniara. Vi listar några av landets mest spännande teaterföreställningar från norr till söder.

”Kallar du, kommer jag”

Skuggteatern, Umeå

Spelas: 14–19/6, 15–31/8

I "Kallar du, kommer jag" möts två gamla bekanta i en bil på en avskild grusplan. Det var länge sedan sist men när den ena kallar så kommer den andra. Spelplats är parkeringen vid Bräntberget och även publiken är tänkt att vara bilburen då det här är en föreställning i drive-in-format. Passagerarna får dock ibland lämna fordonet och gå runt på spelplatsen och därigenom "vara sin egen filmkamera" som regissören och manusförfattaren Emil Nilsson-Mäki uttryckt det.

”Jeppe på berget”

Tjolöholms slott, Kungsbacka

Spelas: 11/7–11/8

Tjolöholms Slotts är en ny sommarscen och teatern inleder sin satsning med "Jeppe på berget” med Claes Malmberg och Marianne Mörck i huvudrollerna. Jeppe är en försupen bonde som ständigt jagas på av sin hustru Nille som tröttnat på makens leverne med poker och sprit i fokus. En dag beslutar sig några av byns invånare att spela Jeppe ett spratt och publiken får en uppvisning i hur makt snabbt förändrar och korrumperar en människa.

Den välkända komedin av Ludvig Holberg har här klätts i musikalskrud av Svein Gundersen och Hans-P Thøgersen. Stefan Metz har regisserat.

”Vilse”

Magasinet på Tofta herrgård

Spelas: 6/7–17/8

Familjehemligheter, systerskap och livsval står i fokus i "Vilse" på bohusländska Tofta herrgård. Vi återser Tove och hennes syster Cecilia som i förra årets föreställning "Törst" hittade sin mamma på Tinder.

"Törst" rosades och nominerades i kategorin "slow food" ("näringsrika långkok som får oss att växa som människor") på scenkonstgalan, "Vilse" är en helt fristående fortsättning. Emilie Strandberg står för regin, manus är skrivet av Göran Parkrud.

”Gingzilla” och ”Aniara”

Parkteatern, 43 platser i Stockholm

Spelas: Olika datum beroende på föreställning

Parkteatern ger i sommar upp 63 föreställningar på 43 platser runt om i Stockholm. Under två dagar i juli gästas Parkteatern av den glamoröse australiske cabaret- och dragartisten Gingzilla som mixar hiphop, opera, schlagers och klassiker. Gingzilla gjorde för förra året stor succé i X-Factor med sin version av White Stripes "Seven nation army".

Den nytillträdde chefen för Parkteatern Albin Flinkas syns i augusti själv i en kortversion av "Aniara", regisserad av Helge Skoog. Bland övriga inbokade: det finska cirkuskompaniet Sisus Sirkus som "varvar akrobatik med girl power", den humorpolitiska showen "Världen enligt Lazcano" och den mexikanska clownen Gaby Muñoz med sin kärlekslängtande rollfigur Greta.

”Ett dockhem”

Teaterladan, Nynäs slott i Tystberga (mellan Trosa och Nyköping)

Spelas: 26/6–14/7

En gammal skuldsedel hotar att riva den borgerliga fasad som omger bankdirektören och hans maka. Utpressningshotet avvärjs men Nora har redan insett att hennes tillvaro som "dockhustru" till en man som ser henne som ett barn inte kan fortsätta. Hon vill ha ett eget liv. Ibsens klassiker hade premiär för 140 år sedan men kvinnans roll i äktenskapet är långt ifrån en färdigdiskuterad fråga och pjäsen ständigt aktuell. Scenkonst Sörmland ligger bakom den här uppsättningen och regissör är Maria Weisby.

”Hjalmar och vår Herre”

Stadra teater, Stadra herrgård, Gyttorp

Spelas: 5/7–11/8

Författaren Hjalmar Bergman försöker skriva och finna lyckan bland lockelserna i 1920-talets frihetliga Berlin. En mängd figurer från hans liv, och fantasi, dyker upp på hotellet där han har inkvarterat sig, bland andra hans förläggare Tor Bonnier, hustrun Stina, Clownen Jac, Farmor, Julia Swedenhielm och Oscar Wilde. En föreställning med sång, musik och dans med manus av poeten och författaren Ylva Eggehorn. Regissör är Karin Jonzon Parrot.

”Bröderna Lejonhjärta”

Medleforsparken, Skellefteå

Spelas: 15/6–14/7

För andra året i rad sätter Västerbottensteatern upp Astrid Lindgrens odödliga saga om Skorpan och hans storebror Jonatan. De båda pojkarna lämnar jordelivet i ung ålder men återses i Nangijala där de får sitt nya efternamn, Lejonhjärta. Där får de bo tillsammans i den blomstrande, idylliska Körsbärsdalen men snart hör de talas om Törnrosdalen på andra sidan berget som styrs av den despotiske riddar Tengil. De två bröderna tar sig an Tengil och den eldsprutande draken Katla – för det finns saker man måste göra även om det är farligt. Rekommenderad ålder från 7 år. Regissör är Ronny Danielsson, Fransesca Quartey står för dramatiseringen.

ANNONS

På jakt efter nya kostymbyxor? Hitta dina favoriter till bra priser i Ellos breda sortiment!

Extern länk från Ellos

Gå till Ellos

Publisert:

LÄS VIDARE

Claes Malmberg satsar på ”kosmisk revy” i sommar

ÄMNEN I ARTIKELN

Teater

Parkteatern

Fredriksdalsteatern

Umeå

Kungsbacka

Bohuslän

Gyttorp