Efter uppropet – vittnar om övergrepp i film- och tv-branschen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NÖJE

Kvinnliga skådespelarna bakom #tystnadtagning-uppropet vittnar nu även om trakasserier och övergrepp de utsatts för i film- och tv-branschen.

”Jag går dit och han tar fram sin kuk. ’Vad håller du på med?’, säger jag och han svarar: ’Var inte så löjlig, det skulle ju hända förr eller senare ändå’”, berättar en anonym skådespelare i en artikel i SvD.

I veckan gick 456 kvinnliga skådespelare ut i ett gemensamt upprop i SvD där de berättade om de övergrepp de utsatts för i teaterbranschen.

Uppropet, som fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt, har sedan dess vuxit och fler kvinnor har skrivit under. Dramaten har hållit krismöte och har även startat en internutredning mot medarbetare som misstänks för övergrepp.

Skyddar manliga stjärnor

Nu berättar kvinnorna bakom uppropet att samma problem finns i film- och tv-branschen.

De skriver att producenter och bolagschefer skyddar manliga skådespelare som utsätter sina kollegor för trakasserier och övergrepp.

”En etablerad manlig skådespelare viskar när vi rör oss bakom scenen: ’Jag blir så tänd på dig att jag spelar med halvstånd hela tiden’ varpå han lägger min hand på sitt kön”, säger en av kvinnorna.

En skådespelare berättar hur det ”stora skådespelargeniet” under en inspelningen lagt sin penis i hennes hand.

”Efter diverse berättelser om avsugningar av olika brudar från stadens krogliv, fyllesnack och ren mobbning bestämde han sig för att ’belöna’ mig genom att lägga sin kuk i min hand i den sängscen som vi hade tillsammans. ’Visst är den stor, den kanske du skulle vilja ha nån annanstans... Ta i den.. Ta i den för helvete!!’.”

”Han tar fram sin kuk”

Vittnesmålen gäller även regissörer. En kvinna berättar om hur en ”stor regissör” på en efterfest ska ha gjort närmanden.

”En stor regissör fyller upp mitt vinglas till brädden varje gång jag tar en klunk. Han ropar på mig från ett annat rum. ’Kom!’ Jag går dit och han tar fram sin kuk. ’Vad håller du på med?’, säger jag och han svarar: ’Var inte så löjlig, det skulle ju hända förr eller senare ändå’.”

Alla vittnesmål är anonyma. Bland de stjärnor som skrivit under uppropet återfinns namn som Lena Endre, Sofia Helin och Alicia Vikander.

Publicerad:

LÄS VIDARE