Mikael Persbrandt

Persbrandt skriver öppet om missbruket: ”Ett dubbelliv”

”Herregud, en så jävla idiotisk plats för en kokainmissbrukare under behandling”

avLeo Pettersson

I självbiografin ”Så som jag minns det” berättar Mikael Persbrandt detaljerat om sitt drogberoende.

Han skriver om hur han levde ett dubbelliv och hur han ljög för Sanna Lundell, rapporterar Expressen.

”Sanna beskrev det senare som att jag existerade i två versioner, var och en i sitt universum”, skriver han.

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
Mikael Persbrandt.

Nu på fredag, den 10 november, släpps Mikael Persbrandts, 54, självbiografi ”Så som jag minns det”.

Expressen har tagit del av boken i vilken han skriver om år av missbruk, offentliga konflikter och kalabalik. Men också om vändningen till en nykter, sund tillvaro. Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur Persbrandt förlorade vänner under missbrukstiden.

Tidigare ”Beck”-kollegan Peter Haber, 64, har också pratat om hur det i vissa perioder var ganska svårt att arbeta med honom.

Nu har Mikael Persbrandt varit nykter i tre år. Men det har föranletts av behandlingshem och mindre lyckade behandlingar.

”Raggade upp kokain”

I boken skriver han om hur han började leva ett dubbelliv med Sanna Lundell, 39. Hon krävde vid ett tillfälle att han skulle checka in för behandling på Kanarieöarna.

”Det första jag gjorde var att sätta mig på hotellrumsbalkongen med en flaska konjak. Drack och glodde på havet tills jag tröttnade, och därefter gick jag raka vägen ut på krogen och raggade upp kokain. Det gick på tio minuter. Herregud, en så jävla idiotisk plats för en kokainmissbrukare under behandling; transithamnen för hela Europas kolaimport”, berättar han i boken, enligt Expressen.

”Jag hade två mobiltelefoner, två liv”

Även efter behandlingen på Kanarieöarna fortsatte dubbellivet. Han hade två mobiltelefoner och i boken beskriver han det som att Sanna Lundell blev som en kriminalpolis.

”Sanna beskrev det senare som att jag existerade i två versioner, var och en i sitt universum. Det sista året innan kraschen levde jag bokstavligen ett dubbelliv”, berättar Persbrandt i ”Så som jag minns det”, enligt tidningen.

Sanna ville att han skulle erkänna

Sanna Lundell kom att spela en stor roll i hans resa mot att leva nyktert. I boken skriver han att hon försökte få honom att erkänna och hamna i fängelse efter att han åtalats i en stor kokainhärva i januari 2014. Det slutade med att han dömdes till samhällstjänst för brottet. Kriminalvården beslutade att han skulle avtjäna straffet genom att vägleda missbrukare till ett drogfritt liv.

I veckan berättade Mikael Persbrandt för Dagens Nyheter om hur det nu är att leva nyktert.

– Jag känner mycket ånger för att ha sårat människor. Som missbrukare har man också snabbt till kicken. I en frisk hjärna är det mer att, okej, om jag jobbar med det här nu så kanske jag får ett positivt besked om en månad. Med drogen tog det tretton sekunder. Det tar tid att reparera motorvägarna i själen.

ARTIKELN HANDLAR OM