Äntligen hemma

”Äntligen hemma” spelades in hos TV4-chefer

Av: 

Leo Pettersson

Helena Trus

NÖJE

Cheferna drog nytta av sin vänskap med Martin Timell.

De ska ha fått sponsrade prylar och renoveringar.

– Det byggdes om hemma hos dem med programmets pengar och sponsorers bidrag, säger en tidigare medarbetare.

TV4 har valt att säga upp samarbetet helt med Martin Timell efter den senaste tidens allvarliga anklagelser mot honom.

Samtidigt pekas ledningen ut som en del av en tystnadskultur. Flera chefer umgås med programledaren privat och tidigare medarbetare vittnar om att de skyddat sin vän i flera år.

Nu berättar flera personer med insyn i programmet om hur Martin Timell och chefer på TV4 tidigare utnyttjat sina positioner i ”Äntligen hemma” under mitten av 00-talet.

– Det försvann väldigt mycket på en inspelningsplats. Då skämtades det alltid om, och Martin Timell skämtade själv om, att sakerna är på hans lantställe, säger en tidigare medarbetare.

Personen menar att även höga chefer drog nytta av programmet.

– Det har byggts om hemma hos höga chefer, då byggdes det om hemma hos dem med programmets pengar och sponsorers bidrag.

”Fick lantställe renoverat”

Det hände ofta att Martin Timell först tog det bästa själv, och det som blev över användes i programmet, berättar Nöjesbladets källor.

– Det hände också att höga TV4-chefer och producenter fick ta del av sponsrat material. Som exempelvis när Martin byggde om hemma hos två höga chefer utan att vara öppna med det i programmet, säger en annan källa med god insyn.

– En annan hög chef på TV4 fick delar av sitt lantställe renoverat. Martin ska också ha fixat och tagit sponsrat material dit vid flera tillfällen.

”Tog en sponsrad lyx-spis”

En annan medarbetare berättar att sponsrat material som var tänkt för ”Äntligen hemma” byttes ut mot billigare artiklar.

– Martin har själv lagt beslag på sponsrat material som egentligen skulle användas i programmet. Som exempel så tog han en sponsrad lyx-spis som säkert är värd mycket pengar till privat bruk och satte en billigare spis på bygget istället.

Om detta beteende fortfarande pågår är däremot oklart.

– Men jag har hört rykten om att Martin ibland har drivit på var man bygger om någonstans. Och då kan det vara hos en granne eller någon som han känner. Så det är hans tips istället för de familjer som skriver till programmet och vill ha hjälp, säger en källa.

Personer som Nöjesbladet har pratat med hävdar också att Martin Timell tidigare haft direktkontakt med sponsorerna till programmet. Han kunde fixa bra erbjudanden, som även andra fick chansen att ta del av. Så sent som 2016 ska han erbjudit kollegor dessa erbjudanden.

En tidigare kollega till honom fick personligen frågan om denne ville ta del av hans kontakter.

– Han har direktkontakt med sponsorer och säger att “sånt ska du inte behöva betala för”, en dag när han tyckte sig vara kompis med mig. Men det kan ha hänt dagen efter att han skällt ut mig efter noter för att han tycker att jag är dålig på mitt jobb.

Personen nonchalerade erbjudandet med hänvisningen att det inte kändes okej med tanke på dennes position.

”Skattepliktig ersättning”

Pia Blank Thörnroos är rättslig expert på Skatteverket. Personer som får sitt hem renoverat i tv riskerar att åka på en skattesmäll.

– Förmånen att ha fått sitt hus renoverat ska tas upp i självdeklarationen för att man inte ska riskera att få skattetillägg, säger hon. Du måste själv uppskatta förmånens värde, vad exempelvis arbetsinsatsen hade kostat om du själv tagit in hantverkare. Generellt är det så att är du med i tv, får någonting och tar emot det, är det skattepliktig ersättning.

Nöjesbladet har sökt Martin Timell och utpekade chefer på TV4.

En av cheferna som pekas ut förnekar att något sådant skulle ha förekommit.

ANNONS

Uppvakta mamma med en fantastisk bukett på Mors dag! Extra lyxig gåva fylld med belgiska praliner.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Äntligen hemma

LÄS VIDARE

Timell: Jag är långt ifrån rikast i tv-världen

ÄMNEN I ARTIKELN

Äntligen hemma

Martin Timell