Assistenten: De betalade för min tystnad

”Han tog hela sin hand innanför mina bikinitrosor och stoppade upp den mellan mina ben”

Den folkkära TV4-profilen Martin Timell ska ha stoppat sin hand innanför hennes bikinitrosor på jobbfesten, inför deras kollegor.

Efter händelsen kallades hon till möte med produktionsbolaget Meter Televisions dåvarande vd Anna Rydin.

– Jag fick högre lön för att vara tyst, säger den kvinnliga assistenten.

Martin Timell anklagas av flera före detta kollegor för sexism, rasism och homofobi. Den manliga profilen, som under många år arbetet med ett av kanalens stora program, flaggskeppet ”Äntligen hemma”, ska vid upprepade tillfällen ha utsatt framför allt kvinnor för sexuella trakasserier och sexuellt ofredande.

En av dem arbetade under en tid som assistent i produktionen. Hon var då ung, ny i branschen och bjuden på en jobbfest tillsammans med flera ur produktionen.

Hon berättar om festen då flera kollegor satt i en badtunna.

– Då sträckte jag mig över tunnan för att ta upp en tändare. När jag böjde mig bakåt tog han hela sin hand innanför mina bikinitrosor och stoppade upp den mellan mina ben, säger hon.

Vad hände då?

– Jag blev ju jättechockad. Jag försökte röra mig åt sidan men han höll kvar sin hand, tog ett hårdare tag och gick upp. Det var flera som satt där som såg det där. Min dåvarande sambo var precis bredvid och blev jätteförbannad. Vi åkte därifrån kanske tio minuter efteråt.

Efter händelsen kallades hon in på ett möte, där hon erbjöds pengar för sin tystnad.
Efter händelsen kallades hon in på ett möte, där hon erbjöds pengar för sin tystnad.

Några dagar senare blev hon inkallad till ett möte med vd:n för produktionsbolaget Meter.

– Hon sa också att saker lätt kan missförstås när det är alkohol inblandad och att vi ska lämna det här bakom oss. Jag blev tillsagd av alla chefer som blev inblandade i det här att bara lägga locket på, jag fick ingen uppbackning av någon. Vd:n sa i princip att de ville höja min lön. ”Du som är så himla duktig, det vore så himla tråkigt om det blev ett snurrigt missförstånd”.

Försökte de köpa din tystnad?

– Ja, absolut. Jag fick några tusenlappar.

Hon berättar även att Timell ska ha konfronterat henne dagarna efter festen under en inspelning av programmet.

– Då stänger han av sin mygga mitt i inspelningen och säger: ”Kan jag bara ta några ord med dig?” Vi går ut på en balkong för han ville prata ostört. Han tvingade ut mig där och sa: ”Jag ville bara prata med dig lite. Det kan så lätt bli missförstånd om man inte vet vad man säger. Sedan var alla så berusade också.”

Kvinnan ska ha sagt att hon inte var berusad, varpå Martin Timell ska ha svarat:

– ”Om du vill fortsätta jobba i tv-branschen ska du tänka dig för vad du säger. Det var bara det jag ville säga”. Sedan gick han in.

Hur kändes det?

– Fruktansvärt. Jag var ju bara 22, 23 år. Jag mådde så dåligt över att ens behöva gå till jobbet och inte få något stöd från produktionsbolaget där jag jobbade, förutom från mina kollegor då. Det var fruktansvärt att tvingas jobba med den här mannen. Om det hade hänt mig i dag så hade jag polisanmält det direkt.

”Alla gör som han vill”

Aftonbladet har pratat med två tidigare personer ur produktionen som var med på festen där Timell ska ha förgripit sig på kvinnan. En av dem är en manliga medarbetare, som jobbade med programmet under tre år. Han satt också i badtunnan.

– Jag reflekterade över att det blev extremt dålig stämning och mycket upprört. Många ville åka därifrån i all hast och jag förstod liksom inte innebörden av det.

Han såg inte att Timell tafsade på henne.

– Det är ju en vattenyta. Jag vet inte vad som försiggår där under. Men hon reste sig plötsligt upp och sprang därifrån. Det blev uppståndelse.

Även en annan före detta kollega backar upp hennes historia.

– Jag har aldrig blivit utsatt för honom själv, däremot kan jag bekräfta hennes berättelse. Jag var på den festen och jag tog emot henne precis efter att det hade hänt, när hon sprang därifrån.

Såg du vad som hände i badtunnan?

– Nej, alltså jag såg hur de badade, det var liksom mycket naket, den typen av stämning. Och sen kom hon efteråt och berättade att han tafsat på henne innanför bikinitrosorna. Men jag såg inte under vattnet eller så.

– Hon var jätteskärrad och chockad. Både hon och jag var rätt nya i branschen. Det var liksom "okej, den personen vill jag aldrig mer jobba med". Stämningen på redaktionen blir att alla har en väldigt osund respekt för honom. Hans ord blir lag. Alla gör som han vill vare sig man håller med eller inte.

Nöjesbladet har varit i kontakt med ytterligare en medarbetare i ”Äntligen hemma” som började jobba med produktionen året efter festen med incidenten i badtunnan.

– Det var tydligt att någonting hade hänt där som mörkades av ledningen. De tystade folk som satt och pratade om det. Det var ingenting man fick prata om, säger hon.

Jihde: Kräver utredning

Peter Jihde, en av TV4:s största profiler medverkade i morse i Sveriges radio med anledning av händelserna. Jihde kräver en intern utredning.

– Jag tycker att TV4 ska gå till botten med det här, utreda vad som har hänt. Vi ska statuera exempel, att det får inte hända, och vi får inte vara tysta, säger han till Sverige Radio P5. 

Peter Jihde säger att han inte har fått några uppgifter officiellt bekräftade utan går ”fullständigt på hörsägen när det gäller ett fall med en kollega”

– Jag litar fullständigt på en person som har råkat ut för de här övergreppen som jag jobbar med i Nyhetsmorgon och har fullt förtroende för henne. Men jag vet inte vad som har skett på den andra redaktionen. Men jag hoppas att TV4 tar tag i det och utreder det här.

Aftonbladet har sökt Peter Jihde.

Anna Rydin.
Anna Rydin.

Förra vd:n förnekar löneförhöjning

Anna Rydin var vd på Meter Television vid tillfället när övergreppet på festen ska ha skett. Hon beskriver det som en extremt turbulent tid på redaktionen och uppgifterna kom till ledningens kännedom.

– Jag hade en situation som jag var med och hanterade. En händelse där det kom till vår kännedom, ja. Det var ett personalärende som innefattade sexuella trakasserier, säger hon.

Hon säger att de såg otroligt allvarligt på situationen.

Kvinnan vi har pratat med har sagt att hon fick en löneförhöjning efter att hon blivit sexuellt antastad av TV4-profilen. Hon menar att ni försökte köpa hennes tystnad. Hur vill du kommentera det?

– Som sagt, det är länge sedan det här hände. Jag känner inte igen att det ska ha utgått några onormala löneförhöjningar som en direkt följd av den situationen. Meter har också backat i sina böcker och kan inte se att det skett några onormala löneförhöjningar. Och det har absolut inte varit min avsikt att tysta någon, säger Anna Rydin.

Stämmer det att ni gav henne en löneförhöjning?

– Jag kan inte dra mig till minnes att det är så.

Ni försökte inte köpa hennes tystnad?

– Jag kan inte dra mig till minnes alla detaljer men det låter inte som något jag någonsin skulle tänka ut att föreslå som en följd av en sån här situation. Har det uppfattats så eller är känslan så hos medarbetaren är det olyckligt. Har hon haft lönejusteringar i perioden så är de högst normala mindre justeringar.

Anna Rydin menar att de då agerade efter kvinnans önskan och behov i den situationen. Men nu, när hon får höra kvinnans historia, ser hon på det annorlunda.

– Jag tycker att det låter som att vi har misslyckats med att stötta den här personen efter den här situationen.

Anna Rydin vill inte kommentera vilka åtgärder som vidtogs mot TV4-profilen. Hon säger att hon inte kände till fler anklagelser mot honom vid tidpunkten.

När Nöjesbladet når TV4-profilen på telefon vill han inte kommentera anklagelserna.

Han vill inte heller kommentera att han nu har tagits ut tjänst.

Publisert:

LÄS VIDARE