”Mästarnas mästare”-Emil om kvinnan bakom succén

avRebecka Ljung

1 av 3 | Foto: SVT
Emil ”Heaton” Christensen försökte dränka sorgerna under kaosåret 2012. Men tanken på hans mamma fick honom att ta tag i sitt liv igen.

Som e-sportstjärna sticker Emil ”Heaton” Christensen ut i ”Mästarnas mästare”. I premiäravsnittet berättar han vem som stod bakom succén.

– Jag hade aldrig kommit till där jag varit inom e-sporten om det inte varit för henne.

Emil ”Heaton” Christensen, 32, världsmästare i dataspelet Counter-Strike och pionjär inom esport, kände sig inte som en självklar deltagare i ”Mästarnas mästare” när han klev in tv-programmets hus i Portugal.

– Det var nästan lite surrealistiskt att kliva in där och förstå att jag är med det här, och representerar esporten. Det är ju en barndomsdröm. Jag får lite gåshud när jag tänker på det, säger Christensen till Nöjesbladet.

Han är den första esportaren någonsin som deltar i ”Mästarnas mästare”.

Christensen: ”Var lite rädd”

Responsen från hans medtävlande i årets första grupp – stjärnidrottare som succésimmaren Josefin Lillhage, isracingproffset Per-Olof ”Posa” Serenius och brottningsikonen Martin Lidberg – var bättre än väntat.

– Man var lite rädd i början, van att hamna i försvarsställning, när folk säger saker som ”det här är ju ingen sport”. Men här var det inget sånt. Jag blev ytterst överraskad. Och ju mer jag var där, desto mer förstod de vad det handlar om.

I säsongspremiären berättar Emil ”Heaton” Christensen om en enormt viktigt person i hans liv – både för den privata Emil och för CS-spelaren som tog VM-guld. Han tackar sin mamma för allt.

– Hon har varit en grundpelare, som har stöttat mig från början. Jag hade aldrig kommit till där jag varit inom esporten om det inte varit för henne. Hon ställde mat på bordet och när jag hade en svacka pushade mamma mig att börja träna, ta promenader och ta hand om mig själv. Allt från det till att pusha mig till att nå nästa nivå.

Betalade mammans skulder

När Emil ”Heaton” Christensen började tjäna pengar på esporten, betalade han av sin mammas skulder, köpte en 50-årsresa och en klocka till henne.

– Hon blev väldigt, väldigt lycklig. Det berörde nog henne, att jag kunde ge någonting tillbaka för allt stöd.

2012 dog Christensens mamma, bara 54 år gammal, efter en vårdmiss. Hon hade återvänt till ett normalt liv efter ett tidigare missbruk av smärtstillande tabletter, och skulle ha många år kvar att leva.

Men så fick hon en bakterieinfektion av ett dropp som sattes in i hemmet.

– Det kom bara pang, jag hann inte säga hejdå, har Christensen sagt till Nöjesbladet i en tidigare intervju.

Christensen: ”Försökte dränka sorgerna”

Tillvaron rasade. Utöver mammans död så hade esportstjärnan stor ekonomisk kris 2012, efter vad han kallar en blåsning. Han gick ner i en djup svacka av motgångarna.

– Då var jag helt förstörd, helt nere i botten. Allt kom samtidigt, som en riktig käftsmäll. Jag försökte dränka mina sorger och orkade knappt ta mig upp ur sängen.

Mamman stöttade efter sin död

Men plötsligt kom en vändning. Trots att hon inte längre fanns i livet, tackar Emil ”Heaton” Christensen sin mamma för räddningen.

– Till slut tänkte jag: Hade morsan sett mig nu, han hon velat att jag skulle köra ordentligt och nå mina drömmar. Det var det som blev brytpunkten. Jag började jobba dygnet runt för att komma vidare. Det blev nog lite som min terapi, det där, säger Christensen.

Den nionde säsongen av ”Mästarnas mästare” sänds i SVT1. Programledare är, precis som i fjol, Micke Leijnegard.

ARTIKELN HANDLAR OM