Emma Watson om brösten – läxar upp hatarna

”Feminism handlar om frihet”

1 av 2 | Foto: Abraham Caro Marin/AP/TT
Emma Watson läxar upp näthatarna i vad feminism är och inte är.

avRebecka Ljung

NÖJE

Emma Watson, aktuell i ”Skönheten och odjuret”, har anklagats för att vara en dålig feminist, då hon visar mycket urringning på en tidningsbild.

– Feminism är inte en käpp till för att slå andra kvinnor med, svarar Emma Watson nu.

Emma Watson, 26, syns snart i Disneys nya film ”Skönheten och odjuret”. Inför premiären gör huvudrollsinnehavaren en hel del intervjuer med plåtningar.

För tidningen Vanity Fair fotograferades skådespelaren och FN-medarbetaren en kreation som visar väldigt mycket urringning. I sociala medier, där Watson själv visade upp bilden, kom reaktionerna snabbt.

Watson har fått möta en hel del näthat och anklagats för att vara en dålig feminist och en hycklare. Men hon har också stöttats och hyllats av många.

Watson: ”Feminism är inte en käpp”

Nu bemöter Emma Watson till slut kritiken, i en intervju med Reuters som TMZ publicerar. Hon läxar upp näthatarna i vad feminism är och inte är.

– Det här avslöjar … för mig hur många missförstånd det finns kring vad feminism är. Feminism handlar om att ge kvinnor val. Feminism är inte en käpp till för att slå andra kvinnor med, säger Emma Watson.

”Harry Potter”-stjärnan är märkbart överraskad av kritikstormen. Hon kan inte se hur näthatare och andra kritiker drar sin slutsats.

– [Feminism] handlar om frihet. Det handlar om frigörelse. Det handlar om jämställdhet. Jag vet verkligen inte vad mina bröst har med det att göra. Jag är förvirrad. De flesta är förvirrade, säger Emma Watson till nyhetsbyrån.

Emma Watson har pratat om feminism många gånger förut, bland annat i projektet ”HeForShe” för FN.

Hennes kommande storfilm ”Skönheten och odjuret” har också väckt starka reaktioner – och portats på vissa håll – eftersom regissören utlovar en kärleksscen som inte är heterosexuell. Det är ovanligt för en Disneyfilm. På svenska SF Bio ses den diskussionen dock som en ickefråga.

ARTIKELN HANDLAR OM