Experten om Danny Saucedos cannabis-uttalande: ”Onyanserat”

I en intervju med Nöjesbladet ger Danny Saucedo sin syn på cannabis.

Men alla håller inte med om bilden han ger.

— Att hävda att anorexi nervosa kan behandlas med cannabis låter väldigt onyanserat, säger Karl-Mikael Kälkner, klinisk utredare vid Läkemedelsverket.

Danny Saucedo menar att det finns ”otroligt mycket fina egenskaper i hampa”.

– Förutom THC:et som gör att du blir hög, finns det cannabinoider som kan läka smärta, depression, motverka cancer – och har du anorexia kan det vara jättebra att röka för att få tillbaka din aptit, säger Danny Saucedo.

”Forskning visar svagheter”

Karl-Mikael Kälkner var med i den utredning där Läkemedelsverket nyligen godkände att två patienter får använda drogen i medicinskt syfte.

När han får höra artistens citat blir han förbryllad.

Karl-Mikael Kälkner menar att det har gjorts studier som visar att cannabis kan ha en effekt på illamående vid cancersjukdom. Men han påpekar att större delen av forskningen som gjorts på cannabis visar påtagliga svagheter.

— Utifrån ett perspektiv att det här är ett läkemedel faller många av de studierna vid en vetenskaplig granskning, säger Karl-Mikael Kälkner.

Och vad tänker du om kopplingen mellan anorexia och cannabis?

– Det låter märkligt, säger han och fortsätter:

– Cannabis är narkotikaklassat och olagligt att inneha och föra in i Sverige om inte det är godkänt som läkemedel eller med godkänd licens.

Tveksam koppling

Enligt Karl-Mikael Kälkner har det gjorts ett antal studier där cancerpatienter fått röka drogen för att få bättre aptit och förhindra viktnedgång.

– Men att dra slutsatser därifrån till att diskutera en psykiatrisk sjukdom är inte relevant. Det låter som att man har läst eller sett någon studie och refererat till den, men inte kritiskt granskat hur studien gått till.

Publisert:

LÄS VIDARE