Vårdade Vårbergbeats

NÖJE

Ison & Fille skippar hip hop-klichéerna

Körkorten lyser med sin frånvaro och den skuttande Chevroleten från det tidiga 60-talet har körts

till skroten. Ison & Fille skippar hiphop-klichéerna för att leverera rak och trovärdig musik.

För drygt ett år sedan medverkade Ison & Fille på samlingen ”Ordkrig”.

Deras låt ”Skiter i” låg allra sist, efter spår av bland andra Superscientifiku, Timbuktu & Promoe, Fattaru och Organism 12.

”Skiter i” var också en av de mest minnesvärda ögonblicken, en rå och personlig skrytknall som gav fan i allt och som skrek efter en fortsättning.

Och numera går det inte att slå på ZTV utan att se dem åka bil i hemtrakterna runt Vårberg och Bredäng utanför centrala Stockholm.

Singeln ”När vi glider” är en av de bästa och mest trovärdiga låtarna med tillbakalutad västkustskänsla och vocoderrefräng som gjorts av en svensk hiphopgrupp.

Det kan bero på sättet som Ison säger ””avisst” på.

Eller textrader som ”fan vad jag är skön” och ”vi kommer tillbaka som en Viagra-tuggande pensionär”.

Men den främsta orsaken till att ”När vi glider” går hem är att Ison & Fille aldrig försöker skapa en illusion av att de spelar några andra än sig själva. De studsar inte runt i en stor monsterbil av amerikanskt märke – de verkar ha insett att sånt sällan fungerar utan palmer och en Nate Dogg i baksätet.

I stället glider de omkring i en gammal Ford.

Eller rättare sagt: de bogseras fram.

– Videoregissörens kompis fixade bilen och satte den på en sån där släpgrej. Ingen av oss har körkort så vi fick sitta och låtsas att vi körde omkring. Jag hade hoppats på att bilen skulle ha automatlåda. Alla kan köra automat, säger Ison.

– Det gick bra. Vi hänger ändå alltid i såna bilar. Hade vi valt en flashig amerikanare hade det blivit fel, säger Fille.

Ison & Fille har gjort musik sen mitten av 90-talet. De träffades när de tränade basket i Bredäng.

– Jag tror det var 1994 eller 1995. Nere på ungdomsgården spelade de ofta hiphop och man kunde gå dit, rappa och ta micken. Ison gick upp och drog nån vers och på den vägen är det, säger Fille.

Hur upptäckte ni hiphop?

– Min storebror hade en hiphopgrupp när jag var tolv eller tretton år. Det blev bara naturligt att ta efter dem, säger Ison.

– Genom soul, r’n’b och såna prylar. Och när Kriss Kross slog igenom tänkte jag: ”Fan, kan de så kan jag.” Latin Kings var också viktiga när man växte upp, säger Fille.

– Latin Kings kom från samma trakter som vi, de pratade som oss och rappade om saker vi kunde relatera till, säger Ison.

Varför dröjde det så länge innan ni började spela in er debutplatta?

– Det tar tid. Vi har aldrig jagat ett skivkontrakt, bara gjort låtar för våra polare. Nu har vi haft tur och fått chansen, säger Fille.

Och Ison & Filles musik låter lika självklar som ett samtal mellan ett par goda vänner nere på gatan eller hemma i soffan. Texterna och beatsen på exempelvis ep-skivorna ”Tillbaka till gatan” och ”Beats, rim och gendish” – som de släppte med sitt crew Highwon – krånglar aldrig till det.

Duon har en förmåga att vara enkla, raka och engagerande utan att ta ansträngda omvägar – en egenskap som påminner en hel del om Dogge Doggelito.

Ison & Filles albumdebut släpps på DJ Taros etikett Hemmalaget i slutet av september och den kommer bland annat att innehålla produktioner från Masse, Salla och Oskar Skarp, samt ett par gästspel av Advance Patrol, Allied Forces, Highwon och Fjärde Världen.

Men innan dess planerar de att ge ut ännu en singel – ”Fakka ur”.

Vad handlar ”Fakka ur” om?

– Hur vi festar nere på klubben och vad som brukar hända, säger Ison.

Och vad brukar hända?

– Vi fakkar ur, säger Fille.

arkiv Ison & fille

Markus Larsson