Dolores O’Riordan har dött

avAndreas Hansson, Leo Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7

Cranberries sångare Dolores O'Riordan har gått bort.

Rockstjärnan blev 46 år gammal och dödsorsaken är i nuläget oklar.

– Hennes bortgång är en stor förlust, säger Irlands president Michael Higgins i ett uttalande.

Den irländska rockstjärnan Dolores O'Riordan har gått bort. Enligt Daily Mail hittades hon död på ett hotellrum i London. Den irländska tidningen RTE rapporterar att Londonpolisen kallades till ett hotell på Park Lane i Westminister vid strax efter klockan nio på måndagsmorgonen.

Hon var sångare och frontkvinna i bandet The Cranberries som genom åren sålt över 40 miljoner skivor. Bandet är kända för låtar som bland annat ”Zombie” och ”Linger”. 2014 anslöt hon sig till bandet Jetlag som sedan bytte namn till D.A.R.K..

Dolores publicist har lämnat ett uttalande som lyder:

”Sångaren var i London för en kort inspelningssejour. Inga vidare detaljer finns för tillfället. Familjen är förkrossad över att höra nyheten och har bett om tid för sig själva under den här svåra tiden”.

O'Riordan hade tre barn ihop med exmaken Don Burton, som också var Cranberries turnéledare. De skilde sig 2014 efter 20 års äktenskap.

Samma år arresterades hon efter att turbulens uppstått på ett flygplan. Dolores ska då ha skallat en polis och efter händelsen fick hon diagnosen bipolär sjukdom.

Dolores O'Riordan blev 46 år gammal och föddes i Limerick på Irland och rankades 2006 som en av de tio rikaste kvinnorna på ön.

Cranberries, som sålt över 40 miljoner skivor, bildades 1989, tog en paus 2003 och återförenades 2009.

Hennes bortgång kommer som en chock. Sociala medier fylls nu med sorg efter hennes plötsliga bortgång. Bland annat har det irländska bandet Kodaline uttryckt sin sympati på Twitter.

”Absolut chockade över att höra om Dolores O’Riordans bortgång. The Cranberries gav oss vårt första stora stöd när vi turnerade med dem i Frankrike för några år sedan. Våra tankar går till hennes familj och vänner”, skriver bandet på sitt Twitter.

Irlands president: ”Stor sorg”

Den brittiska skådespelaren och tv-personligheten James Corden minns när han träffade Dolores när han var 15 år gammal.

”Hon var så snäll och kärleksfull. Jag fick hennes autograf på min tågbiljett och det gjorde min dag. Hon hade den mest fantastiska rösten och närvaron. Så ledsen över att höra att hon gick bort idag”, skriver han på Twitter.

Även Irlands president Michael Higgins har lämnat ett uttalande, skriver Rollingstone.

”Det är med stor sorg jag har fått höra om Dolores O’Riordans bortång. Hon och The Cranberries hade ett enormt inflytande på rock och popmusik i Irland och internationellt. Till alla som följer och stöttar irländsk musik, irländska musiker och underhållningskonsten är henens död en stor förlust.

Fick ställa in spelningar

Förra året gjorde The Cranberries en turné med flera stopp i Europa och i USA. Men i maj, kort efter Europa-turnén, tvingades bandet ställa in resten av de bokade spelningarna med anledning av Dolores O’Riordans hälsoproblem. Hon släppte själv soloskivor, 2007 och 2009.

Enligt The Cranberries officiella hemsida handlade det då om att hon hade problem med ryggen. Senare samma år berättade hon om sin bipolära diagnos.

Så sent som den 20 december skrev Dolores själv på The Cranberries officiella Facebooksida.

”Hej allihopa, Dolores här. Mår bra! Jag gjorde precis mina första gig på flera månader den här helgen. Njöt verkligen av det”.

Timmarna efter hennes bortgång skrev bandet en gripande hälsning till sin vän på Twitter.

”Vi är förkrossade över bortgången av vår vän Dolores. Hon var en extraordinär talang och vi känner oss privilegierade att få ha varit en del av hennes liv från 1989 när vi startade The Cranberries. Världen har förlorat en sann artist idag”, står det i inlägget som är undertecknat av bandmedlemmarna Noel Hogan, Mike Hogan och Fergal Lawler.

Det här är Dolores O’Riordan 00:40
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Musik

London