Mejla

Jan-Olov Andersson

”Jossar” – en riktig fullträff som tävlingspar i SVT:s ”På spåret”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Josefin Johansson och Johar Bendjelloul

NÖJE

Två vinster med minsta möjliga marginal. Och med höga poäng.

Känns som att med Johar Bendjelloul och Josefin Johansson har ”På spåret”-redaktionen fått till en riktig fullträff när det gäller att hitta ett tävlingspar som både kan vinna och underhålla tv-tittarna.

Det är väl bäst att skriva känns, för man vet aldrig, ”På spåret” är en lurig frågelek där knasiga ledtrådar på resmålen och oväntade ämnen man inte behärskar kan innebära platt fall även för de bästa.

Men nog känns Johar Bendjelloul och Josefin Johansson, i sitt andra program döpt till ”Jossar” av programledaren Kristian Luuk, som det kanske bästa nya tävlingsparet i programmet sedan Elisabet Höglund och Jesper Rönndahl dominerade och vann två år i rad 2014-2015 och 2015-2016.

Under fredagskvällens tävling tog de säsongens andra tiopoängare på resmålet, Bagdad, när Johar ryckte i nödbromsen efter bara ett tjugotal sekunder inför en smått chockad medtävlare. De hade höga poäng på frågorna på alla resmålen. Tack vare Josefin Johanssons nya hobby, gymnastik, plockade de lekande lätt tre poäng på frågor om gymnastikredskap. Och de gör det hela tiden med gott humör och glimten i ögat, ”Jossar” verkar ha väldigt kul ihop i studion. Något som också gör det kul för oss tv-tittare.

”Jossar” leker ”På spåret” ungefär som Manchester United spelade fotboll när de var som bäst under Sir Alex Fergusons ledning för tio år sedan, med spelare som Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney, Carlos Tevez, Paul Scholes, Rio Ferdinand och Nemanja Vidic i startelvan. Full fart framåt. Särskilt mot slutet. Det är en njutning att se. De som förstår sig på fotboll, förstår liknelsen. Alla andra kan köpa José Mourinho-peruk.

Så bra var lagen:

Johar Bendjelloul/Josefin Johansson
Han har varit programledare i Sveriges Radio och Sveriges Television. Blev nyligen värvad från public service till Dagens Nyheter. Hon är komiker, sångerska, skådespelerska och programledare och har hörts i många program i Sveriges Radio. Hans lite allvarligare framtoning och hennes medvetet flamsiga uppträdande fungerar utmärkt ihop. Kompletterar varandra bra kunskapsmässigt. Vann på 34 poäng.

Johan Hilton/Kristin Lundell

Han skriver om populärkultur i DN, hon är kulturredaktör på nyhetsmagasinet Fokus. Har även några böcker bakom sig. Väldigt goda vänner som har suverän kemi ihop, både när det gäller förmågan att tänka sig fram till rätt svar och i det lättsamma mellansnacket. Känns dock som de har en tydlig akilleshäl om de får frågor om sport. Duktiga, men förlorade, trots 33 poäng.

Så bra var musiken:

34-åriga Kristin Amparo är en så skicklig sångerska, med en så uttrycksfull röst, att det nog bara är bristen på en tydlig musikalisk inriktning, som gjort att det stora genombrottet inte kommit. Soul, jazz, pop… hon förädlar det mesta hon sjunger.
Hon kommer verkligen till sin rätt i en gammal klassisk musikallåt som Irving Berlins ”There's no business like show business”. Sedan visade hon sig även behärska att spela trummor, när hon sjöng Steve Miller Bands ”Abracadabra”, en av deras tramsigaste låtar som fick mer själ med henne vid mikrofonen.

Kvällens också-ett-sätt-att-svara-på: Josefin Johansson sa att de tramsade fram rätta svaret på en amerikansk modedesigner, Ralph Lauren.

Kvällens delikatess: Johar Bendjelloul visste inte bara vad ”Bagdad-Bob”, ökänd under Irak-kriget, heter, han kunde också uttala Mohammed Said as-Sahaf perfekt.

Publicerad: