Dolly och Jimmy värmer i vinterkylan

Foto: Frank Franklin II / TT
New York har drabbats av en rejäl köldknäpp.

NEW YORK. Det är så kallt i New York att det gör ont att andas.

Tur man kan sitta inne och se Jimmy Breslin-dokumentärer, lyssna på Ronnie Milsaps duetter med Dolly Parton och muttra över att det är så undermålig underhållning under årets Super Bowl.

Det är framförallt ute i landet, i Mellanvästern, dom i veckan haft sådan brutal rekordkyla att folk strukit med – men Kung Bore håller även oss ute på östkusten i ett järngrepp.

I torsdags var det faktiskt så satans kallt, och blåste så ohyggligt, att jag höll på att börja lipa när jag stod vid ett övergångsställe på  andra avenyn och väntade på grönt.

– Men du som är svensk gillar väl det här, säger alla amerikanska vänner.

Inget kunde vara mindre sant. Jag hatar kyla med religiös glöd och vägrar att överhuvudtaget gå ut såna här dagar, annat än i yttersta nödfall.

Dessbättre finns det gott om uppiggande förströelser att ägna sig åt i vardagsrumsvärmen medan stan förfryser. 

Inser att jag borde skriva en egen bok

Som “Deadline Artists” – HBO-dokumentären om Jimmy Breslin och Pete Hamill, två av New York-historiens två bästa och mest illustra tidningskolumnister. Den är så laddad med journalist- och NYC-romantik att jag ser den två gånger på raken – och inser att jag borde skriva en egen bok om Borlänge Tidnings redaktion på 80-talet; även där kryllade av färgstarka karaktärer som skrev lokal historia vecka efter vecka. 

På Movie-on-demand är alla de största filmerna från fjolåret snart tillgängliga  och jag får bekräftat att ”The Wife” och “The Old Man & The Gun” verkligen är så lysande som jag först tyckte – och trots att januari är en notoriskt stillsam månad i musikvärlden går det att hitta värmande nyheter även på Spotify.

Sicket nerköp efter Timberlake och Lady Gaga

Ronnie Milsaps ”The Duets” till exempel. Milsap, en förträfflig sångare, är orättvist nog lite bortglömd idag men hörde till 70- 80-talets allra största countrystjärnor och har nu spelat in en bunt av sina klassiker med andra vokalister – bland dem Dolly Parton, George Strait, Kacey Musgraves, Leon Russel (”Misery Loves Company” blev hans allra sista inspelning, tror jag)  och Billy Gibbons. Det mesta är lysande.

Tänk om artisterna som ska uppträda i halvtidspausen under Super Bowl i Atlanta i morgon höll den klassen, men det uppdraget har tyvärr gått till Maroon 5 – samtidens kanske minst nödvändig band . Sicket nerköp efter Timberlake, Lady Gaga och Beyonce

Men hey, vi får i alla vara inomhus – och heja Rams!

ORSAKER TILL EXTAS

Breslin and Hamill: Deadline Artists (HBO-dokumentär):

Fantastisk journalist- och New York-porr.

The Upside (Film):

Jamen, en rätt trevlig bagatell ändå.

Los Angeles Rams (NFL-lag):

Med New Orleans Saints och Kansas City Chiefs utslagna är det dom vi håller på i Super Bowl, okej?

avPer Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM