Nöje

– Sverige var coolast

Av: 

Jon Forsling

NÖJE

Metallicas Kirk Hammett om succéerna – och den mörka tiden

På 80-talet var Sverige ”det coolaste stället på jorden”.

Sen mötte Metallica döden utanför Ljungby.

Kirk Hammett, 46, har aldrig varit tillbaka på platsen där hans vän och kollega Cliff Burton omkom.

– Om vi åker ut dit kommer det att vara väldigt lågmält, en stund som bara är till för oss, säger han i en exklusiv intervju med Nöjesbladet.

När världens största hårdrocksband ställer sig på Globens scen i kväll är det ännu ett kapitel i en lång, pågående kärlekssaga.

Få länder älskar Metallica så mycket som Sverige. Och kärleken är besvarad: när året är slut kommer de ha gjort 19 spelningar i vårt kungarike sedan 1984.

Gitarristen Kirk Hammett, 46, gräver djupt i minnesbanken när han ska sammanfatta vad Sverige har betytt för honom och de andra i bandet.

– Sverige uppskattade och stöttade Metallica redan från början, redan från mitten av 80-talet, säger han på telefon från Nottingham där bandet ska spela senare på kvällen.

”Helt chockade”

– Jag minns när vi gjorde vår första spelning hos er (Göta Lejon, Stockholm, 1984). Vi var helt chockade över hur många det var som kände till oss redan då. Jag minns att vi gick ut i publiken efter spelningen och skrev autografer till nästan alla som var där, vi satte upp bord och allting. Vi tyckte Sverige var det coolaste stället på jorden, berättar han.

Sen blir han tyst i några sekunder, när minnet av en smärtsam händelse gör sig påmint.

– Vi har ju gått igenom mörka tider i Sverige också, med Cliffs bortgång. Men vi har aldrig låtit den händelsen svärta ner hur vi ser på landet i stort, för det hade inte med Sverige att göra, säger han till slut.

Körde av vägen

Den 27 september 1986 är ett datum som står skrivet med svarta bokstäver i varje Metallica-älskares hjärta. Basisten Cliff Burton, 24, dödades när bandets turnébuss körde av vägen utanför småländska Ljungby.

För tre år sedan reste några svenska fans en minnessten vid platsen för Burtons bortgång. Ingen i bandet har återvänt till olycksplatsen, men Kirk Hammett säger att de vill göra det.

Jublar över Slipknot

– Vi känner till minnesstenen, och jag har sett bilder på den. Någon gång ska vi ta oss ut dit. Men det där är ett känsligt ämne för oss i bandet. Om vi åker ut dit kommer det att vara väldigt lågmält, en stund som bara är till för oss. Vi kommer inte att vilja ha en massa press där, säger han.

De som missar helgens spelningar får en till chans den 18 juli. Då invaderar Metallica Hultsfred med den egenkomponerade hårdrocksfestivalen Sonisphere. Alla band är inte klara än, men Kirk hyllar de som hittills tackat ja:

– Jag är så glad att Slipknot, Lamb of God och Mastodon är med. Jag älskar de banden. Den nya Slipknot-skivan är fucking great, och Lamb of Gods senaste är otrolig. Med Sonisphere vill vi sätta ihop ett bra paket, hitta en bra blandning av riktigt bra metalband. Showen ska vara representativ för hur tillståndet ser ut för metal 2009, säger han.

Sen börjar Kirk Hammett skratta förtjust:

– Jag menar, come on! Få åka på turné och kolla på Slipknot varje kväll ... det är den coolaste grejen i världen!

ANNONS EXTERN LÄNK

Rean fortsätter hos Åhléns – 50 % på utvalda varor!

Åhlens

Publisert: