Bara himlen kan stoppa Åkerman

Läs Magnus Sundholms Hollywoodkrönika

1 av 2

HOLLYWOOD. Gång på gång rapporteras det om svenskar eller svenskor som erövrar Hollywood.

Den här gången är det på riktigt.

Malin Åkerman, 30, gör det som ingen annan svensk lyckats med i filmstaden sedan – ja, Ingrid Bergman.

Det är möjligt att det låter som en överdrift.

Men det är bara att titta på facit.

Inom loppet av ett par år har Malin som föddes i Stockholm och växte upp i Toronto etablerat sig som den kanske hetaste nykomlingen i filmstaden.

Visst, andra framgångsrika svenskar har tidigare fått roller i storproduktioner. Men det har handlat om biroller som soldater, professorer och knarklangare.

Någon enstaka gång har en blågul skådis också bärgat en huvudroll i en storbudgetsatsning. Men ingen har gjort det lika många gånger och på lika kort tid som Malin.

Det började med hennes roll som nybliven fru till Ben Stillers rollfigur i ”Heartbreak kid”.

I dag fortsätter det med Sverigepremiär på den mörka kultberättelsen ”Watchmen”.

Malin är enda tjej bland en rad maskerade brottsbekämpare i en film som kan ha kostat runt 180 miljoner dollar att spela in – motsvarande cirka 1,6 miljarder kronor.

Men det slutar inte här.

Färdiginspelad (i slutet av januari) är redan komedin ”Couples retreat”. Den kretsar kring fyra par som drar på paradissemester för att lösa sina problem.

Malin och motspelarna, bland andra Jennifer Anistons ex Vince Vaughn, och ”Sex and the city”-stjärnan Kristin Davis, tillbringade fyra av inspelningsveckorna i Bora Bora.

Till det kommer nu den potentiella storfilmen ”Bang bang club”.

Malin och Ryan Phillippe spelar två av fyra fotografer som dokumenterar de sista kaotiska och blodiga dagarna av apartheidregimen i Sydafrika.

– Det är en film med Oscarsstämpel, säger en Hollywoodanalytiker.

Det råder ingen tvekan om att Malin haft tur i Hollywood.

Men att bara kalla framgången en slump vore fel.

Förutom talangen har hon ett gigantiskt försprång i jämförelse med andra blågula exporter. Hon har ingen brytning.

Det spelar ingen roll att USA är ett invandrarland, att amerikanerna kallas invandrarvänliga och vana vid andra kulturer. När det gäller brytningar har de tålamod som trotsiga treåringar, särskilt när det gäller personer på film, i tv och på radio.

Allt det här kunde förstås vara underordnat om hon fått hybris. Men den 30-åriga blondinen verkar trots Hollywoods röda matta stå med förvånansvärt stadiga fötter på jorden.

Hon klarar pr-framträdanden, medielanseringar och intervjuer som om hon inte gjort annat. Även när hon skulle kunna bli besvärad har hon ett leende och en vänlig kommentar till svar. Det finns många som skulle kunna lära mycket av henne.

Malin har redan nu gått långt. Ändå kan det bara vara början. Eller – som amerikanerna säger här – the sky is the limit.

avMagnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM