Mejla

Jenny Seth

Kanyes MTV-attack kom lite väl lägligt

NÖJE

Årets största musikhändelse i tv var inte Melodifestivalen. Eller när ”Idol”-juryn blev kuppade. Inte ens arenaminnesstunden för Michael Jackson kan toppa årets upplaga av MTV Video Music Awards.

Veckans stora snackis är såklart Kanye West. Och hur han fått hela världen mot sig genom att rycka mikrofonen ur händerna på unga countrypopstjärnan Taylor Swift, mitt under hennes tacktal, och gorma om att Beyoncé borde ha vunnit.

Kanye gjorde en Kanye, kan man säga. Det är ju inte första gången som han stormar en scen för att uttrycka sitt missnöje. (Minns Europe Music Awards i Köpenhamn och Wests illa dolda besvikelse över Justices vinst.)

Resultatet blev att alla tog parti för Taylor Swift, till och med Beyoncé som senare storsint gav bort sin tacktalstid. Och Kanye blev utbuad så fort hans namn nämndes.

Den konspiratoriskt lagde kan inte hjälpa att undra om allt var planerat i förväg. Några uppmärksamma bloggare, som noterat att Hennessey-flaskan Kanye ”drack” ur tydligen hade korken på, tror att han bara spelade full. Och talmarodören var lämpligt nog inbjuden för att offentligt be om ursäkt på premiären för ”The Jay Leno show” kvällen efter. Allt passade liksom lite för väl in i spektaklet.

Twitter fick såklart tokspel redan i början av programmet, en gratisreklam som resulterade i decenniets mest sedda VMA. Men varför skulle Kanye frivilligt bli USA:s mest hatade sen Chris Brown bara för att boosta tittarsiffror? Antagligen för att all publicitet är bra publicitet. Då spelar det ingen roll om självaste Obama tycker att man är ett jackass.

Uppgjort eller inte, dramat var fantastiskt underhållande. Precis som resten av den stjärnspäckade tillställningen. Hyllningen till Michael Jackson, med tal från Madonna och gåshudsögonblicket när Janet Jackson dök upp i sista dansnumret, måste vara den mäktigaste inledningen i musikgalornas historia.

Och apropå dans. Pinks halsbrytande trapetsnummer, blodshowen med Lady Gaga (vars utstyrslar förtjänade ett eget pris) och Beyoncés ”Single ladies”-bonanza gick inte av för hackor heller.

Det enda smolket i bägaren var egentligen att pissbandet Muse lyckats muta sig till tv-tid.

Kontentan: Tjejer är coolare än killar och det finns hopp för MTV.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Av: 

Jenny Seth

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jenny Seth

MTV Video Music Awards

Taylor Swift